Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 9:23 pm Park i Kurhaus nad Heidsee na Stogach
Zdjęć i pocztówek z parku zdrojowego na Stogach jest sporo. Początkowo miejscem spacerów i wypoczynku niedzielnego był właśnie park nad Pustym Stawem, który nazywał się wtedy Heidsee. Dopiero później wybudowano halę plażową z restauracją i kawiarnią na plaży. Nad jeziorem wybudowano miniaturowy zamek z dykty dla dzieci i miniatury żaglowców. Można też było wypożyczyć tam łódkę i popływać po jeziorze.
I jeszcze dwie z podobnym, najczęściej powtarzającym się motywem na pocztówkach. Wrzucam też jedyne ujęcie kościoła na Stogach, niestety tylko w takiej marnej jakości.
Czemu jedyne? Czy tylko nie był ulubionym obiektem fotografów, czy coś niedobrego z nim się stało?
Widziałem dziesiątki tysięcy przedwojennych zdjęć z Gdańska i okolic ale kościół na Stogach widziałem tylko na tym jednym. Po prostu są to rzadkie ujęcia i nie udało mi się innych znaleźć.
Widziałem dziesiątki tysięcy przedwojennych zdjęć z Gdańska i okolic ale kościół na Stogach widziałem tylko na tym jednym. Po prostu są to rzadkie ujęcia i nie udało mi się innych znaleźć.
Inne, chociaż dosyć podobne, ujęcie tego kościoła jest w książce pana Nocnego "Stogi, zapomniana wyspa". Ponadto, widok kościoła (a właściwie: tylko kościelnej wieży) od strony ulicy jest też na poniższym fragmencie widokówki wieloobrazkowej.
Heubude.jpg
Plik ściągnięto 39026 raz(y) 38,28 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Oj Saab, Ponury po prostu nie ma jeszcze dzieci . Stogi dzisiejsze to dla mnie "ziemia nieznana" wczorajsze tym bardziej , ten koscioł to już zapewne istnieje juz tylko na tych fotografiach?
Stogi dzisiejsze to dla mnie "ziemia nieznana" wczorajsze tym bardziej
Tego lata wybrałam się tam po 35-letniej przerwie w bywaniu. Za czasów mojego dzieciństwa, w latach 60. i wczesnych 70. Stogi uchodziły za najpiękniejszą plaże Gdańska. Dzisiejsze wrażenia takie sobie, niestety. Głównie z powodu potwornej ilości śmieci w laskach i jakiegoś takiego - nie wiem jak to ująć, żeby nie zabrzmiało społeczno-protekcjonalnie - no, to powiem: szemranego klimatu, bylejakości.
Stogi uchodziły za najpiękniejszą plaże Gdańska. Dzisiejsze wrażenia takie sobie, niestety. Głównie z powodu potwornej ilości śmieci w laskach i [...] szemranego klimatu, bylejakości.
Nawet dziś znajdzie się niejeden, który uważa że plaża na Stogach jest najładniejszą z gdańskich plaż.
Co do starych Stogów to chyba nie trzeba nawet cofać się wstecz do lat 1960/70-tych. Pamiętam, że nawet w latach 80-tych był na Stogach bardziej symapatyczny klimacik, gdy było znacznie więcej dawnej zabudowy. Dzisiaj nie ma już nic z przedwojennej zabudowy ul. Pawiej - którą jeszcze pamiętam; systematycznie ubywa też starych, drewnianych domków z ul. Tamka...
Co do parku i terenu Kurhausu nad Heidsee - chciałbym zauważyć, że wszystkie prezentowane tu dawne widokówki pochodzą sprzed 1918 r. Do tego czasu rejon wokół płd-zachodniej części Heidsee stanowił swoiste zagłębie hotelowo-gastronomiczne. Niestety, po I WŚ nastąpiła jakaś zapaść i zaczęto unikać tej okolicy jako miejsca wypoczynku. Zwłaszcza, że w drugiej połowie lat 20tych uruchomiono linię tramwajową na plażę i znacznie rozbudowano zaplecze tamtejszego kąpieliska. W porónaniu z morzem, plażą i nadmorską Strandhalle atrakcyjność Pustego Stawu mocno zbladła...
Przypuszczalnie plac zabaw nad Heidsee, czyli dryfujący po wodzie drewniany zameczek i jak dwa małe statki, został zlikwidowany w tym samym okresie. Na "cytowanej" przeze mnie widokówce wieloobrazkowej ze Stogów z lat 1930tych jest też ujęcie z Heidsee (vide poniżej), ale nie widać na nim niczego nadzwyczajnego. W ogóle nie trafiłem nigdzie indziej na jakiekolwiek inne zdjęcia Heidsee z okresu międzywojennego...
Zastanawiają mnie te betonowe płyty, jakie znaleźć można na brzegu Stawu - tuż obok tego miejsca przed stu laty był zakotwiczony zamek, statki a na wodzie stał coś jakby domek dla łabędzi (?). Czy te płyty pochodzą sprzed 1945, czy może z lat 1970tych gdy podjęto nieudaną próbę przywrócenia okolicy charakteru miejsca rekreacji? Na zdjęciu, w chaszczach po lewej stronie są ślady podmurówki dla jakiegoś obiektu o podstawie ok. 1x2 metry. Co tam było?
BTW: jaka jest największa głębokość Pustego Stawu? Nigdzie tego nie znalazłem...
Heidsee.jpg
Plik ściągnięto 38882 raz(y) 58,88 KB
Pusty Staw.JPG
Plik ściągnięto 38882 raz(y) 55,01 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
W "Roczniku Gdańskim" Tom LIX zeszyt 1 z 1999 roku ukazał się artykuł Jolanty Potylickiej p.t. "Stogi - rozwój założeń kuracyjnych w latach 1795 - 1939".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum