Pewnie część z Was widziała juz na Allegro ciekawe zdjęcie przedstawiające Willę Rexin - podobno w Sopocie. Udało sie komukolwiek ustalic gdzie owa willa stała? Moje poszukiwania do niczego mnie nie doprowadziły - łącznie z przeszukiwaniem książek adresowych. Ciekawym może być trop tabliczki na płocie - coś jakby W. Strehz
Pewnie część z Was widziała juz na Allegro ciekawe zdjęcie przedstawiające Willę Rexin - podobno w Sopocie. Udało sie komukolwiek ustalic gdzie owa willa stała? Moje poszukiwania do niczego mnie nie doprowadziły - łącznie z przeszukiwaniem książek adresowych. Ciekawym może być trop tabliczki na płocie - coś jakby W. Strehz
Oj chyba nie, z tego co pamietam to ta kamienica nie ma narożnej werandy; pondto Faltin uwiecznił tą wille na innej swojej fotografii i na poczatku wieku tez nie miała narożnej werandy.
Oj chyba nie, z tego co pamietam to ta kamienica nie ma narożnej werandy; pondto Faltin uwiecznił tą wille na innej swojej fotografii i na poczatku wieku tez nie miała narożnej werandy.
Chyba rzeczywiście...
Ze szczegółów ledwo zauważalna jest wieżyczka (kamienicy/kościoła?) (1)
W tle widoczna jest za to lampa oświetleniowa - wygląda na takiego samego typu jak te z ul. Morskiej (2)
Część zarysu budynku w tle przypomina nieco hełm gimnazjum realnego (3). Po lewej stronie widoczna następna wieża (4).
Mam zaszczyt oznajmić, iż tajemnica Willi Rexin została rozwiązana !! Otóż willa, która stanowiła zagadkę dla nas wszystkich stoi nadal, i ma się całkiem nieźle. Natknąłem się na nią podczas niedzielnego spaceru. Jej aktualny adres to Władysława Andersa 24. Sama bryła budynku praktycznie nie uległa zmianie – przebudowano jednak pomieszczenia na poddaszu zastępując trzy wystawki w dachu – jedną dużą.
Potwierdzenie wszystkiego można znaleźć w książce adresowej Sopotu z 1912r: willa pod nr 24 należała do Ludwiga Rexina – pracownika poczty, zaś pozostałymi mieszkańcami willi byli: Wilhelm Strehz – inżynier i Blanka Kries – nauczycielka. I tu pojawia się rozwiązanie kolejnej zagadki – napisu na tabliczce umieszczonej na płocie: W. Strehz Civil-Ingenieur.
W sumie to wystarczyło zajrzeć do książki adresowej i sprawdzić, gdzie mieszkał niejaki Rexin, ale ja niestety dysponuje tylko 1 rozdziałem owej książki ułożonej wg adresów, tzn. ulic a nie wg nazwisk. Dopiero po ustaleniu adresu potwierdziłem że will należała do Rexina.
Ja w każdym bądź razie czuje się w pełni usatysfakcjonowany: willa istnieje, stoi w Sopocie, adres udało się ustalić – ZAGADKA ROZWIĄZANA !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum