Kawiarni o takich nazwach nie spotkałem. Natomiast w 1936 r. niejaki Reinhold Seidel był właścicielem Theater-Café na Targu Węglowym, a inny (?) a może ten sam Seidel, o nieustalonym imieniu, posiadał kawiarnię i restaurację "Germania" na Ogarnej.
Kawiarni o takich nazwach nie spotkałem. Natomiast w 1936 r. niejaki Reinhold Seidel był właścicielem Theater-Café na Targu Węglowym, a inny (?) a może ten sam Seidel, o nieustalonym imieniu, posiadał kawiarnię i restaurację "Germania" na Ogarnej.
Kawiarnia Seidela istniała na pewno, czego dowodem jest poniższa widokówka.
Na frontonie budynku był napis Seidels Konditorei Cafe. Nad głównym wejściem była jakaś figurka - niestety jakość druku nie pozwala jej rozszyfrować (dwoje dzieci/dwa aniołki koło wazy - ???). Kamienica wygląda mi jakoś znajomo, ale nie potrafię jej umiejscowić - może rejon Breitegasse?
Jakby co: kartka została wysłana w 1925.
Cafe1.jpg
Plik ściągnięto 6874 raz(y) 46,92 KB
napisy z fasady1.jpg
Plik ściągnięto 6874 raz(y) 48,88 KB
Seidels1.jpg
Plik ściągnięto 6874 raz(y) 27,52 KB
nadruk z drugiej strony.jpg
Plik ściągnięto 6874 raz(y) 27,82 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Rzeczywiście, adres Cafe "Emil Seidel" znalazłam też w Ilustrowanym Przewodniku po Gdańsku z 1927r.
( http://wbpg.org.pl/includ...7C/book5_BW.pdf ) - s. 57.
Przewodnik natomiast nie zawiera żadnych informacji o Cafe Schumann, ale to i tak już połowa sukcesu
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Pią Gru 04, 2009 12:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum