Wysłany: Pią Sie 25, 2006 8:57 pm Ciekawostka z Kurhausu Zoppot
Witam, ostatnio na aukcji internetowej zakupiłem kilka sztućców z legendarnego Kurhausu w Sopocie. Zaciekawił mnie jeden z nich, sygnowany napisem "Curhaus Zoppot". Nigdy przedtem nie spotkałem się z pisownią przez "C", a Wy?
7.jpg
Plik ściągnięto 14003 raz(y) 72,91 KB
6.jpg
Plik ściągnięto 14003 raz(y) 70,21 KB
8.jpg
Plik ściągnięto 14003 raz(y) 63,58 KB
10.jpg
Plik ściągnięto 14003 raz(y) 74,47 KB
Ostatnio zmieniony przez Sabaoth Pon Gru 28, 2009 5:29 pm, w całości zmieniany 1 raz
O ile mi wiadomo, to niemiecka pisownia "K" jako "C" była dość powszechna jeszcze w XIX wieku, potem stopniowo odchodzono od tego. Nie wiem, czy to było jakies jednorazowe zarządzenie, czy ewolucja.
No prawda, ale w przypadku Curhausu nigdy nie spotkałem sie z taką pisownią, na żadnym dokumencie, pocztówce itp. A co do datowania takiej pisowni to może widelec pamięta jeszcze piękny, drewniany II Dom Zdrojowy?
Tak? a co pisali? nie natrafiłem na takie informacje... w sumie to nie skojarzyłem mojego zakupu z przebudową domu zdrojowego ale z pewnością ma to wielki związek... ciekawe co jeszcze znależli...
ogólnie pisali na nutę, że te przedmioty powinny znaleźć się w muzeum ;)...mieli żal o to,że robotnicy je wyniesli, ale nie przejmuj się, jest już po sprawie ;)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
akurat te sztućce a allegro nie wypłyneły z budowy tylko z prywatnego domu w sopocie jak pareset innych przedmiotów przez ostatnie 10 lat......
czy jeśli mam w domu pucharek do lodów sygnowany kurhaus zoppot to znaczy że musi byc wykopany akurat wtedy i tam...?
ja np. kupowałem ze złomowca w sopocie fanty wywiezione za zgodą właściciela
terenu , jak np. pocięte przedwojenne sejfy, żyrandole itp. itd...
(oczywiście z z teren Grand hotelu)
i jak wystawię to na allegro to podniesie się lament że złodziej, że nie sznuje dziedzictwa historycznego....wiadomo lepiej jak by poszło do huty...
Z jednej strony przebarwienia brązowe widoczne na różowym oryginalnym kolorze. Powstały prawdopodobnie podczas stykania się z innym przedmiotem metalowym leżąc w ziemi.
jeton.jpg
Plik ściągnięto 13448 raz(y) 10,3 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Swego czasu interesowałem się Kurhausem. Mam reklamy z niego i gdzieś znaleziony aukcyjny artykuł prasowy informujący o jego budowie z planami i zdjęciami. Czy zamieścić (chyba, że już gdzieś to było)?
Na początek informacja z artykułu na temat projektanta "Kurhausu", którym był architekt prof. Karl Weber z Gdańska i pierwsza strona. Szkoda, że nie ma opcji powiększania grafiki
Jak mówiłem to artykuł z aukcji, czyli prawie nieczytelny. Da się odczytać prawie wszystko po powiększeniu, ale niestety nie można umieścić na forum. Było, czy nie było dam pozostałe części. Może choć skorzystamy ze zdjęć i planów. Poza tym dowiadujemy się, że na miejscu budowanego Kurhausu był już wcześniej dom kuracyjny. Resztę doczytam i przekażę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum