Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mikołaj
Pią Lis 12, 2010 4:36 pm
Rzeznia gdańska (była).
Autor Wiadomość
zibi 

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 12:00 am   

Na tym terenie z tego co wiem coś będzie się budowało (osiedle albo coś w tym stylu) od kilku lat właściciele terenu próbują wyrzucić mieszkańców... A budynki choć są w rewelacyjnym stanie będą rozbierane...

groszek 

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 3:58 am   

zibi napisał/a:
A budynki choć są w rewelacyjnym stanie będą rozbierane
No nie ,żartujesz chyba... :nerwus: co na to konserwator zabytków?

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 2:53 pm   

zibi napisał/a:
od kilku lat właściciele terenu próbują wyrzucić mieszkańców... A budynki choć są w rewelacyjnym stanie będą rozbierane...

Ale o które budynki chodzi? Kamienice przy Dziewanowskiego? domy Na Stepce? Budynki zakładów od Angielskiej Grobli (brama zakładów)?

(o czym tak w ogóle w tym ogólnym wątku rozmawiamy? :wink: )

groszek 

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 7:54 pm   

grzechuu napisał/a:
(o czym tak w ogóle w tym ogólnym wątku rozmawiamy? :wink: )
O Rzeźni gdańskiej...mój Grzeeeechuuu :mrug: to mój wątek, zadałam pytanie i tak jakoś ostał, admini nie przeniosło.Chyba chodzi o budynki(kamienice) na terenie zakładów.Oglądaliśmy te budynki są w jakim takim stanie(nie piszę o tych spalonych) w każdym razie szkoda...

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:08 pm   

Ach jooooo :hihi:
No większości budynków to od kilku lat nie ma - sam z robieniem zdjęć nie zdążyłem. Ale ciekaw jestem, które to budynki z mieszkańcami ktoś chce teraz jeszcze wyburzyć - czyżby te przy wjeździe do zakładów... :???:

DSC02397r500.jpg
Plik ściągnięto 11428 raz(y) 49,69 KB

Ostatnio zmieniony przez grzechuu Nie Gru 13, 2009 9:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Duqq 

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:11 pm   

Taka kolej rzeczy, cos starego trzeba wyburzyc, aby wybudowac nowe. Te domy tam nie sa szczegolnie ani piekne, ani nie maja zadnej wyszukanej architektury, wiec jakos niezbyt mi ich zal. Bo nie mozna sie kierowac tylko tym, ze cos jest stare i dlatego ma byc nietykalne. ;)

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:15 pm   

Co kto lubi - chyba bardziej podobają mi się z wyglądu budynki poprzemysłowe, niż kamienice :wink: - piękne rozległe miasteczko loftowe mogli zrobić :wink:
Ale chociaż wjazd w osiedle mógłby być historyczny:

bavar 
Schönfeld

Wysłany: Pon Gru 14, 2009 6:51 am   

zibi napisał/a:
Na tym terenie z tego co wiem coś będzie się budowało (osiedle albo coś w tym stylu)

Ja tam bym nie kupił mieszkania, co by po nocach nie słyszeć wycia dawniej zarzynanych tam zwierząt.. :lol: Jeszcze nękałby mnie jaki duch krowy lub innej świnki, przechodzący przez ściany mojego M.. :wink:

groszek 

Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:16 am   

grzechuu napisał/a:
Ale chociaż wjazd w osiedle mógłby być historyczny:
Piękny był by.... 8))
bavar napisał/a:
Ja tam bym nie kupił mieszkania, co by po nocach nie słyszeć wycia dawniej zarzynanych tam zwierząt.. Jeszcze nękałby mnie jaki duch krowy lub innej świnki, przechodzący przez ściany mojego M..
Dlatego nie jadamy mięska :wink: .Tez bym nie kupiła , ale gdyby zachowano co nie-które budynki było by ciekawie, teraz takie osiedla modne....

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Wto Gru 15, 2009 5:21 pm   

groszek napisał/a:
.Tez bym nie kupiła , ale
No my nie kupimy, ale ma stać - i jeszcze ktoś ma w tych ruderach mieszkać - bo potrzebujemy na klimatyczne spacery - jesteśmy straszni :hihi:
bavar napisał/a:
Ja tam bym nie kupił mieszkania, co by po nocach nie słyszeć wycia dawniej zarzynanych tam zwierząt..
A to akurat mogła by być atrakcja. Tak klimatycznie... wiem, jestem straszny :uuaaa:

groszek 

Wysłany: Sro Gru 16, 2009 3:36 pm   

grzechuu napisał/a:
i jeszcze ktoś ma w tych ruderach mieszkać
Odremontowac---Grzeeeechu miły choc straszny ---lofty modne teraz... :wink:
grzechuu napisał/a:
na klimatyczne spacery
:hmm: moze by tak się :uuaaa: postraszyc w tych klimatach.No juz nie ble-blam :mrgreen: ale kamienice przy wejsciu na teren byłej rzeżni sa warte tego by je odremontować i można by zachowac częsciową zabudowę --bo jak wspomnieliśmy--- lofty modne teraz.

piotrgda 

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 12:23 am   

co do rzeźni. NIe wiem to było 2000/2001 jakoś tak. Byłem w rzeźni na nielegalnym koncercie w sqocie który tam istaniał. Koncert był Punk-owy. na około na grobli kręciło się wielu skinów - czychających na punk-ów:) to te czasy co czarne jest czarne a białe białe, skini, punki itd.

Byłem bo grał mój kumpel. Sqot mieścił się w budynku po prawej - stojąc na wprost bramy. wchodziło się przez bramę, za budynkiem w prawo i do piwnicy bocznym wejściem. Grały kapele punk-owe a reszta tańczyła pogo. Ktoś na koncert przyszedł z wilczurem - kapela grała a pies szczekał rytmicznie. z tego co wiem od kolegów, żyło tam na stałe pau punków - a i miejsce było ich mekką i ściągali z całego trójmiasta.

Dalsze moje doświadczenia - to rok później - w budynkach rzeźni - był sklep Fiata - z częściami samochodowymi. Na zlecenie sklepu Malowałem reklamę na nim. Do dziś "cieszy" oko hahaha. biała z niebieskim - wymalowane modele, marki do których części można kupić itp.
Przy okazji malowania okazało się że sklep legalnie jest dzierżawiony od upadających zakładów. Dowiedziałem się że są w likwidacji ale w biurach ktoś jeszcze jest. Zawodowo i z wykształcenia zajmuje się fotografią, a przechodząc obok budynków rzeźni widziałem że w suterenie mieściła się ciemnia fotograficzna - w oknie stał koreks, był jakiś napis. Osoba zarządzająca wpuściła mnie do pomieszczenia pozwalając przeszukać dokładnie i wziąc co mi się przyda. Okazało się że w zakładach mieścił się klub fotograficzny. Po za tym że znajdowała się tam kompletnie wyposażona ciemnia fotograficzna (wziĄłem sobie wiele potrzebnych również mi rzeczy - kuwety, maskownice, zegary,itp) to znalazłem wiele aparatów fotograficznych - boksy z lat 20-tych, altix-y, zorki itp. - wszystko wziĄłem. Dodatkowo znalazłem całe archiwum negatywów klubu - sekcji fotograficznej. Mam kilkadziesiąt negatywów - zdjęć wykonanych za czasów świetności rzeźni, Prosiaki na stołach, pułtusze w chłodni itd.

Odbiłem parę zdjęć.
Czytając forum pomysłałem sobie - żeby to wszystko zdigitalizować i wrzucić na kompa.
pzdr.
to tyle z moich doświadczeń
piotr

Gulden 
złamanePfennige

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:08 am   

Jeśli możesz to podziel się z nami tymi zdjęciami.

piotrgda 

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 8:41 pm   

witam

już dzisiaj wyszukałem te negatywy. W tyg. oddam do zeskanowania i wtedy coś zamieszczę

Duqq 

Wysłany: Pon Lut 01, 2010 12:05 am   

piotrgda napisał/a:
wtedy coś zamieszczę

Nie cos, tylko prosimy o wszystko :wink:

Odpowiedz do tematu