Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
mojgdansk.com
Autor Wiadomość
Bartosz B. 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 10:20 am   

Najlepiej przyjąć takie rozwiązanie jakie właśnie już zostało dokonane, czyli scalić starą część Gdańska w Śródmieście i git. Jak dla mnie strona jest przede wszystkim od prezentacji zdjęć i czyni to w prosty i wygodny sposób. Z niecierpliwością czekam na kolejne fotki, zwłaszcza z obszaru o którym mówiłem. Chyba za bardzo czepiacie się chłopaka.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 10:49 am   

Bartosz B. napisał/a:
Najlepiej przyjąć takie rozwiązanie jakie właśnie już zostało dokonane, czyli scalić starą część Gdańska w Śródmieście

To dobry pomysł. Jeszcze lepszym byłoby dodanie do każdego zdjęcia mapki (np. google) z zaznaczonym miejscem, ale to wymagałoby sporo pracy.
Bartosz B. napisał/a:
Chyba za bardzo czepiacie się chłopaka.

Chyba tak, ale jak skupi się na treści, a nie na formie tych uwag, to wyjdzie to na korzyść jemu i jego stronie.
Bartosz B. napisał/a:
Z niecierpliwością czekam na kolejne fotki

Ja także. Fajnie byłoby, gdyby pokazało się tam coś z dzielnicy która mnie najbardziej interesuje, czyli z Brzeźna.
pavoogd, nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. Popraw błędy, o których pisali poprzednicy i wrzucaj nowe zdjęcia. :)

lukasz996 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 11:58 am   

Mnie martwi rozproszenie inicjatyw.
Skupienie się na jednym komplementarnym projekcie skupiłoby wysiłek m.in takich ludzi jak twórca tej witryny.
Pytanie pozostaje co znaczy komplementarny projekt ...

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 12:51 pm   

pavoogd napisał/a:
trochę za młody jestem by poznać wszystkie osiedla na oko

czy to prztyczek do mojego sędziwego wieku? że niby jakaś staroofka jestem? :%
:wink: :wink: :wink:

Cytat:
dzięki uprzejmości Pana Uklejewskiego, zdjęć będzie jeszcze duuużo więcej

mam nadzieję, że pan Uklejewski fotografował os. Wejhera, Jelitkowo, Żabiankę, Przymorze… oj, czekam z niecierpliwością :D

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 2:18 pm   

lukasz996 napisał/a:
Mnie martwi rozproszenie inicjatyw.

A mnie cieszy pluralizm.
Trudno jest pogodzić pewne inicjatywy z różnych względów - zupełnie inny charakter mają strony Sabaotha, Mikołaja, Akademia Rzygaczy, strona Corzano, PDW, czy strony i galerie Daria B. ale dzięki temu zróżnicowaniu są wobec siebie komplementarne i bardzo dobrze, że istnieją - każdego interesują przecież nieco inne aspekty dotyczące Gdańska. Nie da się wszystkiego co dotyczy Miasta umieścić na jednej stronie. Dobrze też, że powstają nowe inicjatywy (jak strona Pavoogd) - o ile tylko ich autorzy zechcą reagować na jak mniemam życzliwą (wbrew pozorom) krytykę. :wink:

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 7:39 pm   

pavoogd napisał/a:
Zdjęcia posiadam z:
1. prywatnej kolekcji pocztówek mojego dziadka
2. użyczonego albumu od znajomego
3. z wycinków starych gazet (tych gazet mam jeszcze sporo z lat 50 i 70, 80) więc na pewno będzie wiele ciekawostek.
4. dzięki uprzejmości Pana Uklejewskiego, zdjęć będzie jeszcze duuużo więcej.
Ot cała tajemnica :)

No to teraz mamy jasność.
Ostatnio zmieniony przez Jarek z Wrzeszcza Sro Kwi 07, 2010 9:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

pavoogd 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 8:25 pm   

Dziękuje za wszystkie słowa uznania :)

Wszelkie uwagi są mile widziane i każda jest uwzględniana i w miarę możliwości wdrażana. Tak jak zauważył Bartosz połączyłem wszystkie stare części Gdańska w jedną całość czyli dzielnicę Śródmieście.

Cytat:
czy to prztyczek do mojego sędziwego wieku? że niby jakaś staroofka jestem?

seestrasse: przepraszam jeśli się źle wyraziłem. Chodziło mi o wiedzę na temat dzielnic Gdańskich. Jak by nie było stale ją szlifuje i pogłębiam.

Przy samym tworzeniu serwisu mojgdansk.com sam jestem w szoku jak ją pogłębiłem :) Chociaż także powinienem podziękować kilku osobom, których nie wspomnę jednakże będą wiedzieć iż dzięki nim naprawdę o Gdańsku zgłębiłem dużo wiedzy.

Zdjęcia w najbliższym czasie będą aktualizowane więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
http://www.mojgdansk.com - Gdańsk kiedyś i dziś czyli historia jak i wydarzenia.
Zostań fanem serwisu na Facebook
http://www.facebook.com/p...sk/343997128906
Ostatnio zmieniony przez danziger Sro Kwi 07, 2010 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 9:52 pm   

pavoogd napisał/a:
Chodziło mi o wiedzę na temat dzielnic Gdańskich. Jak by nie było stale ją szlifuje i pogłębiam.

Przy samym tworzeniu serwisu mojgdansk.com sam jestem w szoku jak ją pogłębiłem :) Chociaż także powinienem podziękować kilku osobom, których nie wspomnę jednakże będą wiedzieć iż dzięki nim naprawdę o Gdańsku zgłębiłem dużo wiedzy.

Tak się chwalisz, że zgłębiłeś i szlifujesz i w ogóle nie wiadomo co a na stronie to tylko przypadkowa kolekcja zdjęć...

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 10:44 pm   

Jarek PDW napisał/a:
Tak się chwalisz, że zgłębiłeś i szlifujesz i w ogóle nie wiadomo co a na stronie to tylko przypadkowa kolekcja zdjęć...

Jedno drugiego nie wyklucza - oglądając przypadkową kolekcję tez można zgłębić wiedzę :wink:
Nie czepiajmy się chłopaka za wszystko co możliwe, wytykanie błędów to jedno, a czepianie się wszystkiego to zupełnie co innego...

pavoogd 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 7:30 am   

Widzę że wszyscy tylko zdjęcia i zdjęcia, ale na stronie są też inne artykuły na to mało kto spojrzał bynajmniej nikt nie wspomniał o pozostałych treściach. Nawet w statystykach widzę iż inne treści to interesowało z 20% osób. Uważam że naprawdę ciekawe dokumenty umieściłem na stronie choćby pierwsze strony gazet z 14 grudnia 1981 roku. (13 grudnia gazety się nie ukazały gdyż to była niedziela). Do tego stare dokumenty z posiedzeń komitetów osiedlowych w 74 roku. Czy kilka artykułów o UFO z Gdańskich gazet :P jak i etykiety czekolad nie wspominając o biletach z prawie połowy wieku. Zapraszam do dokładniejszego oglądania serwisu :)
http://www.mojgdansk.com - Gdańsk kiedyś i dziś czyli historia jak i wydarzenia.

Chris 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 5:39 pm   

Według mnie strona jest bardzo ciekawa. Są owszem błędy i tu propozycja dla autora, by zrobił opcję "zgłoś błąd w podpisie" ew coś podobnego. Powodzenia! :)

No i koniecznie należy wywalić te durną, niepotrzebną blokadę prawego klawisza myszy. Nie można oglądać strony w kilku kartach! błah!! A żeby skopiować jakąkolwiek treść i tak wystarczy włączyć źródło strony.

pavoogd 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 8:39 pm   

dzięki z guzikiem postaram się coś wykombinować.
Jeśli chodzi o blokadę prawego przycisku myszy to niestety mam umowę na publikację zdjęć. Zobowiązuje mnie ona do jasnej informacji przy próbie skopiowania zdjęcia. A najprościej jest to właśnie zrobić prawym przyciskiem myszy. Wiem że blokadę można w prosty sposób ominąć ale osoba która je spróbuje skopiować musi być w pełni uświadomiona iż może naruszyć prawa autorskie.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:09 pm   

Skoro ktoś pozwolił na publikację zdjęć, to zgodził się tym samym na ich kopiowanie i ściąganie na dyski przez każdego, kto na stronę zajrzy - takie kopiowanie w żaden sposób praw autorskich nie narusza.

pavoogd 

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:34 pm   

owszem zgodzę się ale dla niektórych podpis pod zdjęciem to za mało potrzebne są ostrzejsze bodźce. To co zostało ustalone to nie mogę od tej umowy odstąpić i taka informacja przed skopiowaniem musi być. Mogę zerknąć w skrypt blokujący i spróbować go zmodyfikować w taki sposób aby osoba która naciśnie prawy przycisk 2 razy to dostanie tylko za pierwszym razem komunikat. Jednakże nie chciałbym ryzykować usunięcia zdjęć Pana Uklejewskiego w szczególności iż wiele osób ucieszą jego zdjęcia jako że są naprawdę niesamowite. Ponad to jeszcze trwają ustalenia nad udostępnieniem zdjęć jeszcze kilku fotografików co na pewno wiele osób ucieszy.
Rozumiem iż ta blokada jest niewygodna ale słowa dotrzymać muszę. Ale naprawdę warto przemęczyć się z tą blokadą na rzecz naprawdę niesamowitych zdjęć.

greg30 

Wysłany: Nie Maj 09, 2010 2:56 pm   

Kolego a tutaj :
http://www.mojgdansk.com/...m=12&gallery=76
zmień proszę na BULOŃSKA z BULOŃKA bo ludzi w bład również wprowadzasz :wink:
Niuans ale dość poważnie mogący ulicę i jej miano zmienić :)

Odpowiedz do tematu