...a reszta w wyobraźni szalonego planisty Gapię się na to od dłuższej chwili i nabiera to sensu Widać pierwotnie zakładano rozbudowę dzisiejszego DW także po drugiej stronie torów do Nowego Portu
W tle widać plan stanu istniejącego i tu nasuwa mi sie pytanie, czy ja dobrze widzę czy tam jest narysowany na starym przebiegu wyprostowany - skanalizowany potok Strzyża w okolicach obecnego parku "Nad Strzyżą" ?
To projekt niejakiego Wuerckerta, zwyciężył w konkursie z 1909 roku na rozbudowę Nowych Szkotów, ale nigdy nie został - rzecz jasna - zrealizowany. Zresztą, zakupiono do realizacji dwa inne projekty, które się nie zachowały.
Któryś już sezon podziwiam ten planik.
Ciągle nurtuje mnie, czy coś z niego zostało zrealizowane, bo niektóre ulice wyglądają znajomo, co więcej, także część zabudowy przy nich. Niestety nie potrafię odcedzić tego, co autor projektu zastał i adaptował do planu, a co dodał od siebie.
Nałożyłem sobie, bardzo roboczo, fragment współczesnego planu Wrzeszcza (bardzo niedokładny niestety). Interesujący jest program tej dzielnicy - podejrzewam, że budynki zaciemnione to jakieś obiekty publiczne. Nie ma szansy odczytania opisu na tym skanie. Zwraca uwagę wielki gmach na końcu Hallera, a także położenie kościoła. Protestancki Chritkirche wylądował ostatecznie w innym miejscu. Czy budynki po przeciwnej stronie ulicy miały być na terenie parafii katolickiej? Parafia została erygowana znacznie później, a teren pod kościół (modernistyczny nieco, którego nigdy nie wybudowano) jeszcze później...
Porównałem z mapą, z 1920 r. To co wtedy istniało obrysowałem fioletową kreską.
Zgadzają się tylko ulice Kochanowskiego, Klonowicza i Mickiewicza. Wydaje mi się, że tylko centralny fragment osiedla mógł być wykonywany według tego planu. Zabudowa na południu, północy i zachodzie wygląda na wykonywaną już według innego projektu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum