Już wyjaśniam, to order z czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie. Jedno jest pewne, to bardzo rzadkie odznaczenie z 2 połowy 18 wieku. Taki wiarus ma prawo nosić na piersi coś takiego, my za młodzi jesteśmy
... "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie...
Wstążka niestety nie jest prawidłowa. Właściwa wg wzoru z 1765r. zarówno za długoletnią służbę "w Corpusie" jak też "w Regimencie" była jednobarwna - błękitna. Pozdrawiam.
Nie wiem skąd info zaczerpnął Paweł, ale informacje można znaleźć np. w książeczce "Polskie ordery i odznaczenia" Wandy Bigoszewskiej, również (na 99,9%, bo nie mogę teraz sprawdzić) w książce pod podobnym tytułem autorstwa Stefana Oberleitnera. I pewnie w każdej innej publikacji falerystycznej dotyczącej okresu przed- i "okołonapoleońskiego" w Polsce
No i pięknie, przekaże tacie co ma poprawić. Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? Z chęcią bym się dowiedział więcej. Dzięki
Materiałów na ten temat jest sporo. Danziger podał już przykładowe. Zajrzyj także np. na stronę http://klub.chip.pl/asnieg/.
Jeszcze tyko taka uwaga- to nie order lecz medal i niestety nie jest rzadkością, a noszono go na krótkiej wstążce (zresztą inne medale również). Na wskazanej stronie możesz zobaczyć ja wyglądała oryginalna (to te dwie po bokach, środkowa jest niewłaściwa).Pozdrawiam.
Wykopałem stary wątek po 3 latach, ale on właściwie powinien co roku ozywać...
Przy wydatnej pomocy Kuźni Wodnej w Oliwie, tegoroczną Noc Muzeów przerobiłem na Weekend Muzeów, wyjątkowo nieekologiczny zresztą , mianowicie spowodowałem zwiększona emisję dwutlenku węgla i różnych innych zabójczych substancji, które bezpowrotnie zmieniły nam klimat w regionie. Co gorsza, za rok mam zamiar to powtórzyć.
Z pewnym poślizgiem zapraszam do obejrzenia relacji z tej imprezy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum