Ostatnio zainteresowałem się swoją nową małą ojczyzną i zacząłem zbierać wszystkie możliwe informacje na jej temat. Pogrzebałem także nieco w FDG i WFG (chyba). Wyszła mi z tego niewielka strona, którą chciałbym się z Wami podzielić.
Z tymi wszystkimi dworami jest problem, brak materiałów ikonograficznych. Ale przy okazji Twojego postu zajrzałem do mapy z 1783 r., nie znalazłem Mühlenhof ale zainteresowało mnie coś innego. Na mapie jest już Vorw. Rothof, a nad rzeczką płynąca w stronę Brzeźna (mam wrażenie, że chodzi o rzeczkę, która przepływała przez Przymorze w okolicy S.P. 80, pamiętam ją z dzieciństwa zanim przykryto ją płytami betonowymi) Mennonist Vorw. o lokalizacji (tak na oko) zbliżonej do położenia Mühlenhof. Ale być może się mylę lub mapa jest narysowana trochę "na oko"
a nad rzeczką płynąca w stronę Brzeźna (mam wrażenie, że chodzi o rzeczkę, która przepływała przez Przymorze w okolicy S.P. 80, pamiętam ją z dzieciństwa zanim przykryto ją płytami betonowymi) Mennonist Vorw. o lokalizacji (tak na oko) zbliżonej do położenia Mühlenhof.
To dwa różne obiekty. Na mapce z 1803 zaznaczone są obydwa. Tu Mennonist Vorw już nienazwany, ale zaznaczony trochę nad drugim "h" z Mühlenhof.
Ten strumyk, nad którym obydwa były położone wypływał z Henriettental (Samborowo). Od ujęcia go, na przełomie wieków, dla potrzeb wodociągów już nie płynął dalej do morza.
Podejrzewam, że początek temu siedlisku dał właśnie młyn wodny napędzany tym strumieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum