Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Mühlenhof - Młyniec
Autor Wiadomość
Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 8:40 pm   Mühlenhof - Młyniec

Ostatnio zainteresowałem się swoją nową małą ojczyzną i zacząłem zbierać wszystkie możliwe informacje na jej temat. Pogrzebałem także nieco w FDG i WFG (chyba). Wyszła mi z tego niewielka strona, którą chciałbym się z Wami podzielić.

http://www.dolnywrzeszcz.pl/muhlenhof.htm

Bardzo proszę o uzupełnienia i poprawki (mam m.in. braki w źródłach map, bowiem wielu z nich nie jestem pewien).

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 9:27 pm   

Z tymi wszystkimi dworami jest problem, brak materiałów ikonograficznych. Ale przy okazji Twojego postu zajrzałem do mapy z 1783 r., nie znalazłem Mühlenhof ale zainteresowało mnie coś innego. Na mapie jest już Vorw. Rothof, a nad rzeczką płynąca w stronę Brzeźna (mam wrażenie, że chodzi o rzeczkę, która przepływała przez Przymorze w okolicy S.P. 80, pamiętam ją z dzieciństwa zanim przykryto ją płytami betonowymi) Mennonist Vorw. o lokalizacji (tak na oko) zbliżonej do położenia Mühlenhof. Ale być może się mylę lub mapa jest narysowana trochę "na oko"

1215.jpg
Plik ściągnięto 5945 raz(y) 75,33 KB

Martino 

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 9:41 pm   

Ciekawe porównanie map w tej samej skali:

http://mapa.gdansk.gda.pl/Plan/Mapa.aspx

włącz opcje: Wybierz mapę : Plan Gdańska z 1940 roku.

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 10:54 pm   

Z tym Mennonist Vorw. to bardzo ciekawa sprawa. Widziałem już tę mapę jednak rzeczywiście nie sposób orzec, czy jest to interesujące mnie miejsce.

A co do współczesnej mapy nałożonej na plan z 1940 roku - świetna rzecz :==

Krzysztof 

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 10:57 pm   

Sabaoth napisał/a:
a nad rzeczką płynąca w stronę Brzeźna (mam wrażenie, że chodzi o rzeczkę, która przepływała przez Przymorze w okolicy S.P. 80, pamiętam ją z dzieciństwa zanim przykryto ją płytami betonowymi) Mennonist Vorw. o lokalizacji (tak na oko) zbliżonej do położenia Mühlenhof.

To dwa różne obiekty. Na mapce z 1803 zaznaczone są obydwa. Tu Mennonist Vorw już nienazwany, ale zaznaczony trochę nad drugim "h" z Mühlenhof.
Ten strumyk, nad którym obydwa były położone wypływał z Henriettental (Samborowo). Od ujęcia go, na przełomie wieków, dla potrzeb wodociągów już nie płynął dalej do morza.
Podejrzewam, że początek temu siedlisku dał właśnie młyn wodny napędzany tym strumieniem.

Młyński dwór.1803.jpg
Plik ściągnięto 5929 raz(y) 78,85 KB

mapka 1772 r.jpg
Plik ściągnięto 5929 raz(y) 78,58 KB

mapka 1760 r.jpg
Plik ściągnięto 5929 raz(y) 79,83 KB

Odpowiedz do tematu