Nie "wieki temu", ale kilka postów wyżej (litografia)...
Jeśli masz na myśli tę litograficzną, to dokładnie 11 maja 2004 r. Jakbyś się przyjrzał, to byś zauważył, że to inny plik i w znacznie lepszej rozdzielczości niż ten "kilka postów wyżej". A ten drugi plik 25 września 2004 r.
Jak się okazało (...) Eugen Kriesel nie tylko był właścicielem zajazdu "Trzy Świńskie Łby", ale prowadził też handel hurtowy m.in. paszami i zbożem. Kriesel to prawdziwy człowiek orkiestra handlujący wszystkim "mydłem, szydłem i powidłem".
"Okazało się" w oparciu o napisy umieszczone na jego sklepie
I jeszcze pocztówka litograficzna z ok. 1900 r. Tak jak zdjęcie Gasthausu zur Gutenherberge w poprzednim poście, pochodzi z albumu P. Popińskiego "Dawny Gdańsk na pocztówkach"
Jak się okazało (...) Eugen Kriesel nie tylko był właścicielem zajazdu "Trzy Świńskie Łby", ale prowadził też handel hurtowy m.in. paszami i zbożem. Kriesel to prawdziwy człowiek orkiestra handlujący wszystkim "mydłem, szydłem i powidłem".
"Okazało się" w oparciu o napisy umieszczone na jego sklepie
Mówiąc "okazało się..." miałem na myśli m.in. książkę telefoniczną z 1942 roku. I po co ta zgryźliwość?
zdjęcie Gasthausu zur Gutenherberge w poprzednim poście, pochodzi z albumu P. Popińskiego "Dawny Gdańsk na pocztówkach"
Powiększyłem nieco zdjęcie z albumu P. Popińskiego .
Ci dwaj panowie w ancugach to właściciele Gasthausu/sklepu. Twarz jednego z nich wygląda mi na celowo wyretuszowaną (?).
Chociaż na szyldzie jest tylko nazwisko pana Kriesela, to na odwrotnej stronie kartki jest nadruk wymieniający dodatkowo Reinh. (Reinhold? Reinhard?) Hollsteina jako współwłaściciela.
Tę pocztówkę na zamówienie Gasthausu wykonał zakład fotograficzny Schutzmanna, który mieścił się na Siedlcach przy Unterstr. 2 (dzisiaj ul. Szara).
EK.jpg
Plik ściągnięto 17804 raz(y) 67,56 KB
nadruk.jpg
Plik ściągnięto 17804 raz(y) 12,79 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Dla odmiany - litografia z Danziger Haus- und Heimatkalender 1974. Jeśli nie ma błędu w opisie (a akurat w tym numerze błędów jest sporo, więc nie mam pewności), to jest to litografia Friedricha Eduarda Meyerheima z 1838 r. "Aus dem Drei-Schweinsköpfer Walde nach Danzig gesehen" (Widok z lasów koło Trzech Świńskich Łbów na Gdańsk)
Meyerheim 3Schweinskoepfe.jpg Danziger Haus- und Heimatkalender 1974
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum