Czy ktos wie gdzie dokladnie sie znajdowal teren bylego podobozu Stolzenberg (macierzysty Stalag XXB)? Podobno wiezniowie mieli brac udzial w budowie dzisiejszego Starego Chelmu, dla stoczniowcow.
Jest z tego zdarzenia dostępna literatura. Była na tej egzekucji moja mama,mój brat,sąsiedzi z Chełmu. Samo zdarzenie odbyło się na wskazywanym placu.Wyzej od budynku nieczynnego Domu Maklerskiego, 20 m. od ul Pohulanka w głąb placu,tuz za wiatą,która wiele lat tam stała. Jakkolwiek makabryczne sceny tam sie odbywały -zepsucie jednej z półciężarówek,spychanie jej ręcznie,aby dokonać powieszenia,okręcanie przez tłum wisielców,bryzgająca krew itp. nalezy widzieć to w czasach jakich się odbyło. Nie bez powodu ściągnięto z całego Pomorza takie tłumy.Dano im wolny dzień,bębniono w prasie i radiu o sprawiedliwości dziejowej. A najwięszego łotra w Gdańsku trzymano jeszcze tyle lat żywego,bo może się przydać!
Czy ktos wie gdzie dokladnie sie znajdowal teren bylego podobozu Stolzenberg (macierzysty Stalag XXB)? Podobno wiezniowie mieli brac udzial w budowie dzisiejszego Starego Chelmu, dla stoczniowcow.
Dopiero niedawno wpadł mi w ręce wrzesniowy numer "Nasz Gdańsk".Rzuca nowe światło na nurtujące jak widzę wielu pytanie-Gdzie mieszkali Robotnicy Przymusowi i gdzie był ten stalag XXB/Z.Znalazł sie zyjący budowniczy Chełmu. http://www.nasz.gdansk.pl.../NG.09.2011.pdf
Dokładnie umiejscowił i stalag i baraki Robotników Przymusowych.Podałem kiedyś trop jeńca francuskiego.Opisywał to Dź. B. ok r. 1976-78?Taka data mi przeswituje w pamięci.Jest mozliwa wycieczka na tereny policyjne.Jeżeli są chętni. http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=5064 i linki.
_________________ Telimeny
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Sro Lis 16, 2011 11:17 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum