Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku
Autor Wiadomość
Dru 

Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 8:35 pm   dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku

Witam

Jestem tu nowy mam takie pytanie do Was.

Mam w zamyśle stworzenie strony o Trójmiejskich drogach, tych współczesnych jak i tych przedwojennych. Moja prośba do Was jest taka, czy możecie mi wypisać wszystkie przed wojenne znaczące inwestycje drogowe jakie były prowadzone przed wojną lub w PRL, a które nie zostały ukończone lub zostały ukończone częściowo?

Z mojej wiedzy takie inwestycje to:

- Droga Krajowa nr 20 od Obwodnicy do zajezdni autobusowej PKM - Miała to być Polska przedwojenna autostrada, która miała łączyć Gdynię z Południem kraju. Powstał fragment, drogi dwujezdniowej przeważnie bez skrzyżowań na tym odcinku.

- Zachodnia Obwodnica Gdańska budowana przez Niemców, która miała mieć zjazd do ulicy studzienki i dalej Legionów.

Interesują mnie też drogowe przejścia graniczne. Ja znam jedynie przejście graniczne Polsko - Gdańskie w kolibkach.

Za pomoc w rozwinięciu tego tematu bardzo dziękuję, a jeśli już taki temat istnieje to przepraszam i proszę o skierowanie do właściwego wątku.
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Pon Wrz 12, 2011 11:43 am, w całości zmieniany 1 raz  

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 11:13 pm   

Witamy i zapraszamy do wątku powitalnego :arrow: Naduś A o drogach sporo się pisze :arrow: Wyszukiwarka :wink:

Dru 

Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 11:41 pm   

Ale o to chodzi, że nawet nie wiem co mam wpisać w wyszukiwarce bo nawet nie wiem jakie drogi wtedy istniały ;). jak wpisze po prostu drogi, droga to pojawia się multum wątków nie związanych bezpośrednio z tym o co mi chodzi.

Wystarczy jeśli mi ktoś napisze spis dróg bez opisów, bym wiedział co wpisać w google czy w wyszukiwarce tutaj na forum i wgłębić się w temat :)

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 10:53 am   

Jeśli sam się nie odezwie w tym wątku, to Ty się do niego zgłoś:
Bartosz B., który od lat się zajmuje tematem dróg, jest m.in. autorem strony o Berlince
Popytaj, zobacz co już zrobił, bo czasem nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Dru 

Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 1:09 pm   

Znam Bartosza, współpracuje z nim i zrobiłem dla niego nową szatę graficzną strony ;) Ale na tamtejszym forum też ani On, ani nikt mi nie odpowiedział na mojego posta :( A jeśli przez parę dni nie odpowiedział to wnioskuje, że chyba też nie wie....

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 9:29 pm   

Jak Bartosz ani nikt inny się nie odezwie, to nie pozostaje nic innego jak metody tradycyjne :wink: biblioteki i archiwa, książki, artykuły i podane w nich bibliografie
przejrzyj "30 dni", było o drogach nie raz
z książek na start: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny - oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia

Colonel 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 11:27 am   

Do moderacji: tytuł wątku jest trochę mylący, ja uznałem, że chodzi od trakty sprzed kilkuset lat, wciąż jeszcze "istniejące" w obecnym układzie drogowym. A tu chodzi o "inwestycje drogowe z XX wieku".

[ Komentarz dodany przez: Mikołaj: Pon Wrz 12, 2011 10:44 am ]
ja też :wink:
autor się nie obrazi z powodu małej poprawki

www.armator-i-skipper.pl

Bartosz B. 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 1:02 pm   

Warto wspomnieć o wątku: "Przedwojenne i gierkowskie plany komunikacyjne" http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3135 gdzie próbowałem uzyskać co się da w tym temacie. Chyba jest tam dość dużo informacji. Wciąż jednak brakuje jakieś porzadnej i dokładnej mapy a to z planami niemieckimi, a to z gierkowskimi. A tym mógłby ktoś książkę napisać. Plany gierkowskie wciąż się realizuje, ergo zamknięcie ul. Słowackiego przy lotnisku. Gdyby wiedza o tych planach była przystępna, łatwiej byłoby krytykować niektóre inwestycje i pomysły. A czem może i poprzeć.

W kwestii granicy jest wątek " Przejścia graniczne?" http://www.forum.dawnygda...p?t=341&start=0

Bartosz B. 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 5:57 pm   

Ja nawet o tym nie pamiętałem, może jakieś faux pas zrobiłem. :???:

Colonel 

Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 2:21 pm   

Nie widzę żadnego faux-pas.
NAtomiast odsądzając od czci (kórej rzeczywiscie nie posiadali) i wiary (ciekawe w co wierzyli) komusnityczne władze latwo zapominamy, że na stanowiskach planistów pracowali zwyczajni ludzie, którzy w dobrej wierze starali się projektować przestrzeń, w tym układy komunikacyjne, jak najlepiej. Jesli im na to pozwalano, to rodzily się dość dalekosiężne koncepcje, które do dzis realizujemy.
Niektóre z nich sa mądrzejsze, inne głupsze. Pamietajmy również, że jeśli chodzi o układy drogowe, to nikt chyba w najśmielszych marzeniach nie wyobrażał sobie takiego wzrostu ilości, ciężaru i ruchu pojazdów, jaki nastąpił po zmianie ustroju.
Ale gdyby sobie wyobrażano, to pewnie okazaloby sie to "nieprawomyśłne".

www.armator-i-skipper.pl

Bartosz B. 

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 2:54 pm   

Colonel napisał/a:
Nie widzę żadnego faux-pas.

Wyleciały posty których ta wypowiedź dotyczyła. Teraz jest bez sensu.

Colonel 

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 2:57 pm   

JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens?

www.armator-i-skipper.pl

Bartosz B. 

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 3:33 pm   

Colonel napisał/a:
JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens?

Jak najbardziej. Rozwinięcie bardzo mile widziane. Tu lub w tamtym wątku.

Dru 

Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 1:37 am   

Hmmm mój wcześniejszy post tez zniknął....

W każdym razie dziękuję za pomoc, ale co do tych książek: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny i powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia i czasopismo 30 dni - gdzie ja mogę to dostać? Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto. Rozumiem, że są to jakieś stare książki i nie są tak po prostu do kupienia? Czy pozostaje mi iść do biblioteki i stamtąd wypożyczyć ?

Colonel 

Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 11:21 am   

Zacząłbym oczywiście od biblioteki, to może byc najłatwiejsze.

www.armator-i-skipper.pl

Odpowiedz do tematu