Witam Szanownych Forumowiczów i od razu zwracam się z prośbą. Byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby ktoś podał mi listę 10-15 najważniejszych jego zdaniem książek dotyczących historii Gdańska. Jak dotąd niewiele na ten temat przeczytałem, więc zakładam, że jest sporo prac, do których powinienem zajrzeć. Książki mogą być zarówno naukowe, jak i popularnonaukowe. Zależałoby mi tylko na tym, żeby były w miarę wierne prawdzie historycznej, ponieważ nie jestem historykiem i zapewne nie mam odpowiednich kompetencji do wyłapywania nieścisłości czy przekłamań.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Ciężko powiedzieć, co jest "najważniejsze" - zależy, co kogo konkretnie interesuje i co kto lubi... Nie mówiąc już o tym, że chwilami trudno jest określić punkt, w którym kończy się "historyczność" książki, a zaczyna np. "architektoniczność" Ale tak na szybko, co pierwsze przyszło mi do głowy:
-"Dzieje Gdańska" Cieślak und Biernat
-"Gdańsk - jego dzieje i kultura" praca zbiorowa
-"Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny - oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" Stankiewicz und Szermer
-"Życie codzienne w dawnym Gdańsku" Bogucka
Co prawda nie wyszło 10 - 15 tytułów, za to tak w miarę obiektywnie - a w swoje osobiste "najważniejszości" zagłębiać się nie będę
Na pewno Historia Gdańska (5cio tomowa) pod red. Cieślaka - ale z większym naciskiem na tomy wcześniejsze. Co do innych książek - trudno mi powiedzieć, jest mnóstwo literatury poruszajacej kwestie bardziej szczegółowe, ale trudno je uznać za najwazniejsze dla historii Miasta ogólem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum