Wysłany: Nie Paź 23, 2011 12:10 pm Budowa tunelu pod Martwą Wisłą.
Proponuję podjęcie nowego a myślę iż bardzo ważnego tematu a mianowicie budowy tunelu pod Martwą Wisłą , jednej z najważniejszych inwestycji w Gdańsku jak i w Polsce(pierwszy taki tunel w naszym kraju). Będzie to nie tylko udogodnienie drogowe ale również ogromna atrakcja turystyczna w naszym regionie.
Oto aktualne zdjęcia terenu przy ulicy Marynarki Polskiej w Letniewie, gdzie będzie umiejscowiony wlot – wylot z tunelu. Niedługo miejsce owo zmieni się nie do poznania.
Ciekawe, do czego tak naprawdę się dokopią? Nie chodzi mi o urobek spod samej Wisły ale z obszarów, gdzie będzie się wjeżdżać i wyjeżdżać, czyli po obu stronach kanału..
Jak to co wykopią. Trochę złomu, trochę niewubuchów i śmieci.
Od strony Letniewa nie powinno być żadnych rewelacji ponieważ do lat 60tych był tam podmokły teren zwany przez nas wałami(poziom terenu taki sam jak działki pod Nowym Portem), zasypany piaskiem z Zakrętu Pięciu Gwizdków podczas jego poszerzania w 1961 roku.
A oto widok z nabrzeża wiślanego na Paged(przyszły przebieg tunelu).
Myślałem, że wlot/wylot będzie z drugiej strony Marynarki Polskiej
Gdzieś wyczytałem iż będzie to największe skrzyżowanie w Polsce(???) więc gdzieś się to musi zmieścić. Być może masz rację, nie na darmo zmieniono kierunek Warzywodu.
czy to przyszłe rondo na Marynarki Polskiej, to nie przypadkiem 2-poziomowe skrzyżowanie a la estakada?
Wygląda na to, że samo rondo usytuowane jest na obecnym poziomie, a obie drogi na wprost (z północy na południe i na odwrót) będą "biegły" w wykopie - pod rondem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum