Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: danziger
Nie Lis 06, 2011 2:43 pm
WMG - Dziwny twór społeczno-gospodarczy
Autor Wiadomość
noidea 

Wysłany: Nie Lis 06, 2011 1:35 pm   WMG - Dziwny twór społeczno-gospodarczy

Witam!
Nie mam pojęcia, gdzie mogłabym umieścić ten post, dlatego spróbuję tutaj, może ktoś zna odpowiedź ? Potrzebuje dość fachowego wytlumaczenia co oznacza " Dziwny twór społeczno-gospodarczy" w odniesieniu do Wolnego Miasta Gdańska. Wiem o co chodzi mniej więcej, ale za nic nie umiem ubrac tego w słowa. Jest to hasło, które muszę wytłumaczyć na dwóch slajdach w prezentacji multimedialnej.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź!
Pozdrawiam !

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Lis 06, 2011 2:24 pm   

Wolne Miasto Gdańsk nie było wcale "dziwnym tworem społeczno-gospodarczym", tak przedstawiała to polska lub niemiecka propaganda. Wolne Miasto Gdańsk nie było też terytorium zależnym. Nie było także do końca państwem. Posiadało wyznaczone przez traktaty międzynarodowe granice, konstytucję, hymn, parlament, rząd, własną policję, jednostkę monetarną i pocztę. Opiekę nad WMG sprawowała Liga Narodów. Jedyną dziwną rzeczą (jak na tamte czasy) było włączenie WMG do polskiej strefy celnej (to tak jak dzisiaj w Unii Europejskiej) chociaż wwóz i wywóz towarów z Gdańska do Polski podlegał ograniczeniom celnym (dziwna to unia celna). Wolne Miasto Gdańsk na arenie międzynarodowej było reprezentowane przez Polskę. Mieszkańcy terytorium WMG posiadali obywatelstwo gdańskie i przekraczali granice na podstawie wystawianych przez władze WMG paszportów (ułatwienia dotyczyły granicy polsko-gdańskiej).

Można z powyższych informacji wyciągnąć wnioski, iż z punktu widzenia społecznego WMG nie było wcale dziwnym tworem, w każdym razie nie bardziej dziwnym niż dzisiejsze Kosowo. Pod względem gospodarczym niczym nie różniło się od innych państw, wyjątkiem były tu tylko monopole państwowe narzucone przez Polskę. Tak więc i tu ciężko mówić o dziwnym tworze gospodarczym. Chyba, że za rzecz dziwną uznamy włączenie WMG do polskiej strefy celnej ale dzisiaj Polska i inne państwa UE tworzą wspólną strefę celną i nikt nie uważa tego za dziwne.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Nie Lis 06, 2011 2:40 pm   Re: PROSZĘ O POMOC

Po pierwsze - zapraszamy do wątku powitalnego.
Po drugie - pytanie zamieszczone w złym dziale, ale temu się za chwilę zaradzi - no problem. :wink:

Po trzecie:
noidea napisał/a:
Jest to hasło, które muszę wytłumaczyć na dwóch slajdach w prezentacji multimedialnej.

O ile dobrze rozumiem, pogląd o tym, iż WMG było "dziwnym tworem społeczno - gospodarczym" nie jest Twój, a jedynie musisz go uzasadnić w ramach zadania zleconego na studiach, czy innej szkole na zasadzie rzekomych dawnych pytań maturalnych w stylu "Kto jest, Twoim zdaniem, człowiekiem najbardziej godnym naśladowania i dlaczego właśnie Lenin?" :hihi:
Jeśli tak, to istotnie jest to problematyczne i trudno będzie Ci w jakikolwiek sposób pomóc, bo takie określenie jest bzdurne.
WMG można określić jako "dziwny twór państwowy", albo "dziwny twór międzynarodowy" - bo istotnie konstrukcja prawno-międzynarodowa tego tworu była szczególna - nie było ani państwem, ani klasycznym terytorium zależnym, ani autonomiczną częścią innego państwa, tylko takim własnie "dziwnym tworem" - i takie twierdzenie możnaby łatwo uzasadnić.
Natomiast ani stosunki gospodarcze, ani społeczne w Wolnym Mieście nie odbiegały jakoś szczególnie od analogicznych stosunków w innych państwach/terytoriach Europy tamtego czasu. Mówienie więc w tym kontekście o WMG jako "dziwnym tworze" jest kompletnie nieuzasadnione.
Jedyna sensowna rada jest moim zdaniem taka, że powinnaś dowiedzieć się jakie jest zdanie nauczyciela (profesora, czy kogo tam) na ten temat, a potem je przedstawić.

No chyba, że źle zrozumiałem i określenie "dziwny twór społeczno - gospodarczy" jest Twojego autorstwa - w takim razie najlepiej z niego zrezygnuj.

noidea 

Wysłany: Nie Lis 06, 2011 8:21 pm   

Cholera,nie spodziewałam się, że tak szybko: > dzięki bardzo. Przepraszam, że w złym dziale, ale jestem tutaj pierwszy raz, potrzebowałam pomocy i nie bardzo wiedzialam gdzie to wrzucić. Dzięki wielkie.
Jestem w gimnazjum i nauczycielka od WOSu prosiła o prezentacje, bo cośtam potrzebuje.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Lis 06, 2011 9:23 pm   

Warto jeszcze dodać, że WMG było państwem neutralnym i zgodnie z Traktatem Wersalskim nie posiadało armii ani przemysłu zbrojeniowego. Za nienaruszalność granic WMG odpowiadała Polska, tzn. że w razie ataku na WMG wojsko polskie było zobowiązane do obrony neutralnego Gdańska.

noidea 

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 6:09 pm   

To wiem, dzięki jeszcze raz. Chociaż na początku dostaliśmy posiłki armii angielskiej i francuskiej, racja ?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 7:15 pm   

noidea napisał/a:
na początku dostaliśmy posiłki armii angielskiej i francuskiej

Taaak, polskie gazety z września 1939 r. szeroko rozpisywały się o desancie brytyjskim na polskim wybrzeżu, podobnie jak o kontrofensywie wojska polskiego, które wkroczyło do Gdańska i o bombardowaniach Gdańska przez polskie lotnictwo. Takie artykuły miały podnieść obrońców na duchu.

noidea 

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:54 pm   

Mogę wrzucić to zdanie do prezentacji " Wolne Miasto Gdańsk nie było ani państwem, ani klasycznym terytorium zależnym, nawet autonomiczną częścią innego państwa, tylko takim właśnie "dziwnym tworem” " ? Cięzko mi to sprecyzować własnym slowami, a ty zrobiłes to w punkt.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:56 pm   

Możesz. Ale będziesz umiała uzasadnić dlaczego? :hihi:
Co do obrony WMG przez Polskę - widzę, że niestety masz problemy w rozróżnieniu teorii i praktyki.
To, że Polska miała prawny mandat do obrony terytorium WMG nie znaczy wcale, że w 1939 r.próbowała to robić, ani nawet że miała taką możliwość...
Zresztą trudno by mówić o obronie, skoro większość mieszkańców WMG i jego władze współpracowały z agresorem.
Wiesz co - tak z dobroci serca radzę - jak będziesz miała już gotową prezentację, to wrzuć ją tu (np. slajdy w formie obrazków) - wtedy pomożemy Ci poprawić błędy.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 11:25 am   

danziger napisał/a:
pomożemy Ci poprawić błędy.

Co do tego, jestem lekko sceptyczny. Sądzisz, Danzi, że w naszym gronie będziemy w stanie uzgodnić w miarę jednolite stanowisko? :P

TOMB 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 1:17 pm   

Warto jeszcze wspomniec ze tereny kolejowe a zwlaszcza tereny dworcow i stacji jako zarzadzane w calosci przez PKP, byly wylaczone spod juryzdykcji i kontroli organow WMG.
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"

noidea 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 6:03 pm   

prezentacja skończona, a szóstka z WOSu na koniec gwarantowana.
Informacje, które tam zamieściłam są z wikipedii oraz " Miasta Magicznych Przestrzeni" Sampa, więc wydaje mi się, że są raczej prawidłowe ( co do wikipedii głowy uciąć nie dam : D ). Prezentacja ma być tylko materialem pomocniczym, w dodatku nie dla mnie.Jeszcze raz dzięki za wszystko info, nastepnym razem juz wiem, gdzie szukać pomocy.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 7:00 pm   

pumeks napisał/a:
danziger napisał/a:
pomożemy Ci poprawić błędy.

Co do tego, jestem lekko sceptyczny. Sądzisz, Danzi, że w naszym gronie będziemy w stanie uzgodnić w miarę jednolite stanowisko? :P

Co do podstawowych faktów, to myślę, że tak. Co najwyżej różnie rozłożymy niektóre akcenty :hihi:

noidea napisał/a:
są raczej prawidłowe ( co do wikipedii głowy uciąć nie dam : D ).

Co do Sampa też bym nic sobie uciąć nie dawał :wink:

princessita 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 9:09 pm   

Wikipedia i Samp jak zrodlo? No, ktos ma odwage ...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 10:11 pm   

Równie dobrze można jako źródło podać "Panienkę z okienka".

Odpowiedz do tematu