Adres jest dobry, tabliczka z datą prawdziwa, choć nie wykluczam, że została przemieszczona.
Próbowałem parę lat temu zrobić taką "komparatystykę" - niezbyt udaną, bo jak widać, nie opanowałem techniki wykonywania zdjęć panoramicznych ale może da ci to pewne wyobrażenie, co sfotografowałeś
Daje daje. Choć wg mnie to nie jest tabliczka. Postaram się przy lepszej pogodzie zrobić jeszcze raz zdjęcie. Jak się przyjrzeć to rzeczywiście wygląda jak wstawione.
Kopia 2011.12.01.stare_domki_2_1.JPG zoom
Plik ściągnięto 17668 raz(y) 105,69 KB
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
ponowne wykorzystanie starszego elementu architektonicznego (kolumny, kamiennego detalu itp.) w nowym budynku.
"To" nie wygląda na nowy budynek. Nie twierdzę, że powstało w 1753 r., ale z całą pewnością przed 1945 r. Zaryzykowałbym tezę, że był to rodzaj dobudówki do głównego budynku, czyli owego znanego z wielu zdjęć i z pracy Gentzena Kanzelhausu.
Plany zamieszczone przez Gentzena nie rozstrzygają moim zdaniem wątpliwości. Trzeba by spróbować pochylić się nad planem Buhsego, może wtedy sytuacja się rozjaśni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum