Witam się ponownie, pod nieco zmienionym nickiem, bo nie wiedzieć czemu nie mogłam się zalogować.
Jadąc do domu po Jaśkowej Dolinie zawsze uważnie oglądam okolice Jaśkowej 71 i ostatnio przyuważyłam, że zaparkowały tam jakieś takie kontenery. Okna, tudzież ich resztki pootwierane i sporo jakiegoś gruzu czy czegoś innego.
Pisząc że uchowały się tylko ściany zewnętrzne, prezentuję poniżej zdjęcie na którym widać też stalową klatkę podtrzymującą budynek a założoną w połowie lat 70-tych. Gdyby nie ona, zapewne całość już dość dawno, zamieniłaby się w kupę gruzu.
Trzy budynki z miejsca gdzie zakręcała stara numeracja Jaśkowej są dość znane - ale chciałbym zwrócic uwagę na jeszcze dwa inne, które sa nieco w głębi.
Dorzucam fragment książki adresowej z 1931 roku, który już zamieszczałem na 10-tej stronie - ale nie tak łatwo połapać się co było w tych dwóch, gdyż numeracja zawiła...
Oba wyglądają jakby nie były tylko zwykłymi domami mieszkalnymi - jeśli ktoś ma jakieś informacje to niech się podzieli
Może się przydać plan ze starą numeracją.
Zaznaczyłem to, co wynika z mapy i to, co pamiętam. (25 - nie jestem pewien, może to numer łąki?) Nie zaznaczyłem 16 i 17 - bo mam tam wątpliwości. Nie wiem również, jakie litery miały posesje na terenie Pieckendorf. Jeśli wiesz uzupełnij.
edycja 20:30
Logiczny byłby rozkład liter numeru 23 taki jak zaznaczyłem na żółto na planie
Die Johanniswiese (Janowa Łąka) na "grusówce". Inna nazwa dzielnicy to Jäschkentaler Wiese (dosłownie Jaśkowa Łąka) lub Jaeschkenthal (kalka językowa - Jaśkowa Dolina).
Ta Łąka miała więcej nazw.
Jäschkentaler Wiese - od lokalizacji przy Jaśkowej Dolinie
Johanniswiese (Janowa Łąka) - od zabaw "Świętojańskich"
Fest Wiese - od festynuw
Ale od czego pochodziła nazwa Kletter - Wiese
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum