Wysłany: Wto Sty 03, 2012 11:11 am Re: Numeracja domów / Przedszkole przy Weidengasse
kleeshch napisał/a:
Witam!
Z książki adresowej z 1942 roku (http://www.ptg.gda.pl/ind...owa-gdansk-1942) wynika, że na Weidengasse 53 znajdowało się przedszkole. Było ono tam napewno znacznie wcześniej, bo już w 1920 roku (http://www.mapy.blink.pl/...Danzig_1920.jpg). Obecnie numeracja Łąkowej w tym rejonie kończy się na 52 (budynek skrajny, który ma być rozebrany). Następny fizyczny obiekt z tabliczką numerową to Łąkowa 61, dzisiejsza Szkoła Podstawowa nr 4, dawniej Madchen Volksschule (Szkoła dla dziewcząt).
Czy ktoś wie jaki numer miał budynek na załączonym zdjęciu? Zburzony był pod koniec lat 80 bądź na początku lat 90. Czy to on był przedszkolem? Czy ktoś wie co stało się z resztą budynków tego ciągu? No i czy ktoś ma jakieś zdjęcia, wspomnienia, uwagi?
Pozdrawiam!
Adam Kliszcz
Witam..
Przedszkole z tego co opowiadała moja babcia było w tej pustej luce pomiędzy blokami, prowadziły je jakieś siostry zakonne, dokładnie już nie pamiętam jakie. W tym budynku co został zburzony na początku lat 90 (pamiętam burzenie, ludzie dostali mieszkania na Cygańskiej górce) mieściły się po koleji od pustej luki: sklep odzieżowy i z materiałami, kiosk (wcześniej bar z zapiekankami i frytkami), drogeria (później przeniesiona na bok bloku 52), za rokiem warzywniak. Na tyłach bloku 52 gdzie była wulkanizacja, wcześniej była piekarnia.
Pozdrawiam
_________________ Gość żądam zmiany rangi przy moim avatarze
Mnie się też dziwnie zrobiło, patrzyłam na to i miałam absolutną pustkę w głowie
Miałabym niezłą zagwozdkę, gdyby nie natychmiastowa reakcja Mikołaja.
Dziękuję za ratunek Mikołajowi a Martino za wsparcie
Witam mam pytanie co do numeracji budynków na łąkowej, chodzi mi konkretnie o kamienice pod obecnym adresem Łąkowa 34 ponieważ w księdze adresowej 1937-1938 pod tym numerem znajduje się kościół który jest naprzeciwko, czy może tak być że budynek należał do ul Śluzy 1 ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum