Wysłany: Nie Wrz 09, 2012 10:24 pm stare gdanskie pocztowki, koperty, znaczki
Nie dostaje procenty, ale jak ktos szuka stare gdanskie pocztowki, koperty czy znaczki, to polecam ebay.
Ja dzis kupilem koperte wyslana poleconym z Danzig dnia 06.03.1888 "An das Königliche Staats Gericht in Berlin" (Krolewski Sad Panstwa) za € 9,00 z przesylka.
Wszystko recznie pisane tym starym pismem - nawet sprzedajaca nie wiedziala co tam pisze.
Dostane koperte chyba dopiero pod koniec tygodnia.
Ja umiem seskanowac i wyslac jako zalacznik do e-maila, ale tu wstawic jeszcze sie nie nauczylem. Sorry...
No to wyślij komuś z administracji. Wstawimy. A jeżeli chcesz sam poćwiczyć, to zeskanuj to w jpg i według tej instrukcji (naduś sobie) wstaw sam. Jest też wątek ćwiczeniowy, gdzie można popróbować wszystkiego. naduś sobie.
No, lekko nie jest
W lewym górnym rogu oczywiście "Einschreiben", w lewym dolnym "frei!", a w adresie? widziałbym "An das königliche" - tu słowo którego na razie nie odcyfrowałem - "Jurist in Berlin". Chyba, że ktoś ma lepsze propozycje?
Wyslana w Gdansku 06.03.1888. Na odwrocie jest pieczatka Berlina 07.03.1888.
Jak ona mogla tam tak szybko zajsc?
To dzis poczta w calych Niemczech potrzebuje tylko jeden dzien.
I to jest zadziwiające, jak szybko w tamtych czasach dostarczano pocztę! Obecnie Poczcie Polskiej daleko do tamtych standardów :(
Wiec samoloty jeszcze nie lecialy, auta nie jechaly, ale wiem ze poczta miala w odstepach konie. Te sie zmienialo, no i dalej - wio!!!
Wyslana w Gdansku 06.03.1888. Na odwrocie jest pieczatka Berlina 07.03.1888.
Jak ona mogla tam tak szybko zajsc?
To dzis poczta w calych Niemczech potrzebuje tylko jeden dzien.
I to jest zadziwiające, jak szybko w tamtych czasach dostarczano pocztę! Obecnie Poczcie Polskiej daleko do tamtych standardów :(
Wiec samoloty jeszcze nie lecialy, auta nie jechaly, ale wiem ze poczta miala w odstepach konie. Te sie zmienialo, no i dalej - wio!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum