Dom Galeriowy przy ulicy Brygidki 4. Cecha charakterystyczna Domu Galeriowego bylo wejscie do izb mieszkalnych polozonych na pietrze, ze wspolnej, jedynie zadaszonej galerii, otwartej na zewnatrz. Takie domy przeznaczone byly dla najbiedniejszej ludnosci w Gdansku. Zalaczam plan mieszkalny tego wlasnie Domu Galeriowego Kanzelhaus Nonnenhof 4
Niestety, dom przy ul. Brygidki 4 juz nie istnieje. Teraz na ul. Brygidki znajdują się obecnie 4 budynki:13, 14, 14B i 15, z czego budynek 14B jest domem kazalnicowym, jednakże odbudowanym w 1990 r.
Mam prośbę, czy ktoś może wie jaki był kiedyś adres mieszkalny tego starego domu typu "Tudor" przylegającego po lewej stronie do Domu Galeriowego (Kanzelhaus - Nonnenhof 4) w Gdańsku?
Chyba adresowo podlegał on do jakiejś nie istniejącej już ulicy od strony dzisiejszej ulicy Katarzynki.
Ciekawy jestem czy ktoś ma jakieś poodobne ujecie pokazujace ten "Tudor" stylowy dom w XIX wieku
Nie mam pojęcia dlaczego nazywasz to "Tudor" Ale jeśli chodzi o ryglowy budynek na dziewiętnastowiecznej ilustracji, to wtedy, kiedy już wprowadzono adresy (czyli po 1 lipca 1853 r.) był on oznaczony Kleine Nonnengasse 5. Natomiast w książkach adresowych z końcowego okresu przed zniszczeniem, wzmiankowano jedną nieruchomość Kl. Nonnengasse 4/5 i jest to zapewne murowany budynek, który widać powyżej na zdjęciu zamieszczonym przez Miro 26 listopada 2012 r.
No ale co taki dom mógłby mieć wspólnego z Tudorami? Z pewnością nie był aż taki stary.
No chyba że to synonim konstrukcji ryglowej (timber framing?) w Anglii.
Tak sobie oglądam obrazek Brygidki 4 XIX i porównuję go z prawdopodobnym obecnym miejscem , zastanawiam się dlaczego na tym pierwszym nie widać świątyni religijnej.
Zakładam, iż obecne budynki przy ulicy są innaczej usytuowane do tych ze zdjęć przedwojennych dlatego dom ze ścianą szkieletową umiejscowił bym przy samej rzece w luźnej zabudowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum