Wracając do domu poszłam przez cmentarz. Myślę, że to jest ostatnia chwila by jeszcze coś uratować. ..
Zdjęcie robione ok 2,5 roku temu (by Grun, Wydział Nekriografii, Akademia Rzygaczy) i robione wczoraj....
cmentarz
jacek 2007.01.30 21:31
kiedyś budowałam dom koło tego cmentarza. po całym terenie zbieraliśmy porozrzucane macewy i przenosiliśmy na teren obiektu. Cmentarz istniał do lat 60-tych kiedy to przygotowano na nim obóz dla młodzieży, a płyty sprzedano okolicznym kamieniarzom na nagrobki dla zmarłych katolików . I pomyśleć, że Jezus był żydem.
i na koniec macewa rodziny Deutschland. zmarłej Annie Mieczysław Abramowicz poświęcił, o ile się nie mylę, jedno z opowiadań w tomie "Każdy przyniósł co miał najlepszego"
Ten jelonek ze zdjęcia stolz_3.jpg to efekt naszej rodzinnej dociekliwości (w sobotę ok. 17.00 ) - wydawało nam się początkowo, że widać tam jeźdźca na koniu - może strzelającego z łuku - ale ponieważ relief był pokryty zeschniętą ziemią, Asia go leciutko poskrobała... i wyszło poroże jelenia. Ale nie mamy takich ładnych fotek
Ten jelonek ze zdjęcia stolz_3.jpg to efekt naszej rodzinnej dociekliwości (w sobotę ok. 17.00 ) - wydawało nam się początkowo, że widać tam jeźdźca na koniu - może strzelającego z łuku - ale ponieważ relief był pokryty zeschniętą ziemią, Asia go leciutko poskrobała... i wyszło poroże jelenia
a ja, gdyby nie obecny na cmentarzu pan z Zieleni Miejskiej, nie zauważyłabym oczywiście płyty z konikiem. sokole oko
Na moje dyletanckie oko konik mógł być elementem wystroju jakiegoś przedproża, wtórnie przerobionym na macewę... ale nie będę się upierał, jak ktoś obali moją hipotezę.
Chyba tu jeszcze nie było: jedyne zdjęcia sprzed 1945 do jakich udało mi się dotrzeć. Pierwsze ze strony http://www.jewishgen.org/danzig/engelcem.php (po kliknięciu w link pod słowem "monument", można je pobrać w nieco lepszej jakości niż tu zamieszczam), drugie to skan z broszurki towarzyszącej wystawie "Żydzi gdańscy. Obrazy nieistniejącego świata" w Pałacu Opatów w 2008 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum