Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
T-34 w Gdańsku
Autor Wiadomość
tomi 

Wysłany: Wto Maj 10, 2005 4:13 pm   

Ok juz zmieniam. Przepraszam nikogo nie chciałem urazic.

Co do statystyki to są ogólno dostepne razem z wyliczeniami kto co gdzie i kiedy- czy są prawdziwe trudno mi orzec
pzdr

knovak 
Wanoga

Wysłany: Wto Maj 10, 2005 4:16 pm   

Zoppoter napisał/a:
Utracili w 1941 roku 17,5 tysięcy, a potem w niecałe cztery lata zrobili 87,4 tysiecy nowych? 3,5 raza więcej niż Niemcy przez 5,5 roku? [...]

Tak właśnie było, produkcja czołgów - zwłaszcza modelu T34 - rozkręciła się dopiero w drugiej fazie wojny, gdy gospodarka Sowietów została przestawiona na tryb wojenny (i uruchomiono przeniesione fabryki na i za Ural). Natomiast w kluczowej fazie wojny (koniec 1941 i 1942r., Niemcy pod Leningradem i Moskwą) ciężar walki spadł na sprzęt made in USA.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sro Maj 29, 2013 1:00 am   

Rozkręcam akcję społecznego protestu :szabelka:

Czołg musi wrócić do Oliwy!

Cytat:
Takiemu człowiekowi Miasto Gdańsk powinno płacić za stworzenie prawdziwej atrakcji oraz ściąganie do Oliwy i Gdańska licznych turystów. Tymczasem Jerzy Janczukowicz, właściciel czołgu T-34, otrzymał „rachunek” od ZDiZ za zajmowanie pasa drogowego. Dzięki temu, od marca czołgu w Oliwie nie ma.

Dołącz do akcji na FB Czołg musi wrócić do Oliwy!

www.staraoliwa.pl

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Maj 30, 2013 7:24 pm   

Władza, jak to władza, nie odpuszcza.

Wiceprezydent Lisicki wyklucza zwolnienie czołgu z opłat

Cytat:
W internecie już blisko pół tysiąca osób przyłączyło się do akcji „Czołg musi wrócić do Oliwy!”. Wiceprezydent Maciej Lisicki wyklucza jednak zwolnienie czołgu z opłat za postój. Zarząd Dróg i Zieleni wydaje w tej sprawie specjalne oświadczenie.

Pospolite ruszenie w obronie oliwskiego czołgu

Cytat:
Informacja o zniknięciu oliwskiego czołgu spod Willi Rekin na tyle zirytowała mieszkańców Gdańska, że postanowili o T34 walczyć.

www.staraoliwa.pl

tobocian 

Wysłany: Czw Maj 30, 2013 8:58 pm   

Pan Lisicki to jest kawał ....a*
jego wypowiedzi, traktowanie ludzi, poraża-przeraża...
:II

*wstaw co sobie wymyślisz, ulżyj sobie na zdrowie :^^

jaca2003 

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Czw Maj 30, 2013 9:19 pm   

A gdyby Jerzy zapłacił te (obecnie) 169 zł to nie było by prostsze? A tu proszę , akcja w obronie , urzędnik kawał miensa , zamach , spisek i co tam jeszcze można wymyslec. Żałosne.
Pozdrawiam

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Maj 31, 2013 12:22 am   

O włodarzach naszego miasta mam zdanie wysoce dalekie od pochlebnego, niemniej nie wiem, czy w tym przypadku nie mają racji. Te 170 zł (rocznie jak rozumiem?) to nie majątek - na prawdę można tyle zapłacić za parkowanie przy posesji. A tu jeszcze Miasto podobno proponuje panu JJ jakiś inny teren na parkowanie nieodpłatne, o ile czołg będzie ogólnie dostępny i wyeksponowany - nie widzę więc problemu. Dobrze byłoby wiedzieć o co tu na prawdę chodzi...

Rysio 

Wysłany: Sob Cze 01, 2013 2:34 am   

Dobrze to określiłeś.Jak ładnie wyglądasz na zdjęciu po...Nie mogę się na patrzeć na moją idolkę))

fazi 
obserwator

Wysłany: Sob Cze 01, 2013 4:26 pm   

danziger napisał/a:
Miasto podobno proponuje panu JJ jakiś inny teren na parkowanie nieodpłatne, o ile czołg będzie ogólnie dostępny i wyeksponowany

Tiaa, jak znam życie, to będzie miejsce gdzie "specjaliści" z palnikami i kluczami nasadowymi oraz oczkowymi uwolnią ów czołg z kilku lżej przymocowanych elementów. Chyba że Miasto strażnika jeszcze zatrudni...Jak właściciel sam nie upilnuje, to nic z czołgu nie zostanie.

slowik45 

Wysłany: Pon Cze 03, 2013 8:59 pm   

Ja czegoś tu nie rozumiem, jeżeli parkuję mój samochód koło domu i nie płacę za to, to również mogę się spodziewać wezwania do opłat ? Moje auto również częściej stoi niż jeździ i też mam je wyeksponować aby był ogólnie dostępne ? Przecież to zwykłe kurewstwo :mrgreen:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Cze 04, 2013 5:57 pm   

fazi napisał/a:
Tiaa, jak znam życie, to będzie miejsce gdzie "specjaliści" z palnikami i kluczami nasadowymi oraz oczkowymi uwolnią ów czołg z kilku lżej przymocowanych elementów. Chyba że Miasto strażnika jeszcze zatrudni...Jak właściciel sam nie upilnuje, to nic z czołgu nie zostanie.

Przecież czołg do tej pory też stał w miejscu ogólnie dostępnym. Wprawdzie przy "Willi Rekin", ale za płotem, dostępny dla każdego. Strażnika przy nim nie było. No chyba, że ktoś na niego wyglądał przez okno, albo jakiś monitoring 24h na dobę, w co jednak śmiem wątpić.

slowik45 napisał/a:
Ja czegoś tu nie rozumiem, jeżeli parkuję mój samochód koło domu i nie płacę za to, to również mogę się spodziewać wezwania do opłat ?

Znając życie - całkiem możliwe. :wink: A serio - nie wiem w co gra Miasto (a ściślej - jego obecne władze). Nie wiem czemu nagle się czołgu "czepili" skoro im do tej pory nie przeszkadzał. Ale do pana JJ zaufania też nie mam, a jego argumentacja do mnie nie trafia.

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Wto Cze 04, 2013 9:28 pm   

Najlepiej sięgnąc do źródła O Ś W I A D C Z E N I E – czołg przy ul. Piastowskiej w Gdańsku

Colonel 

Wysłany: Pią Cze 07, 2013 2:50 pm   

I to byłoby na tyle. Ale oczywiście wygodniej jest, jak niektórzy wyzej, obrzucać wiceprezydenta obelgami.
A nawet, gdyby miasto usilowało czołg usunąc albo potraktowac abstrakcyjnie wysokimi opłatami, to i tak nalezaloby dyskutowac a nie pluc.

www.armator-i-skipper.pl

tobocian 

Wysłany: Pon Cze 10, 2013 5:50 pm   

Colonel napisał/a:
Ale oczywiście wygodniej jest, jak niektórzy wyzej, obrzucać wiceprezydenta obelgami.

Wiesz, jak wiceprezydent ma ludzi za motłoch, jak np tu poczytaj:
http://m.trojmiasto.gazet...alo__Ostre.html
jak i w sprawie getta kontenerowego
http://www.dziennikbaltyc...ickim,id,t.html
dziurawych dróg-"są dziury na ulicach?kupcie sobie samochody terenowe"
Jak i wiele jego kontrowersyjnych wypowiedzi...
tylko takie słowa mi się cisną.
Sorry za OT ale poczułem się wywołany :wink:

Odpowiedz do tematu