Została jeszcze nie wyjaśniona sprawa dziwacznie zawieszonych luster.
Dla mnie to wyglada sprawa wyjaśniona, no chyba że są dla tej właścicielki w oknie żeby widziała czy kasjerka nie podbiera pieniędzy z kasy w tym sklepie na dole przy ulicy
pawel.45 napisał/a:
To są doświetlacze wnętrza lokalu umiejscowionego w wąskiej ulicy z wysokimi domami przesłaniającymi dostęp swiatła.
"Droga Młodzieży"
No to mamy wyjaśnione lustra i lampę (o ile nie wpłynie inna opinia).
Przy konewce to się upieram,że to reklama sklepiku obok fryzjera i nie ma nic wspólnego z lampą. Nawet wisi na drugiej kamieniczce, 30-50 cm obok lampy.
Pani Katzenjammer również wyjaśniona.Na pewno korzysta z usług fryzjera z parteru.
Zostało do wyjaśnienia to coś, przypominające Gwiazdę Dawida (nie może nią być, skoro wisiała również w okresie niemieckich prześladowań).
Jakieś propozycje?
Zostało do wyjaśnienia to coś, przypominające Gwiazdę Dawida (nie może nią być, skoro wisiała również w okresie niemieckich prześladowań).
Jakieś propozycje?
Reklama Der Lachs? Sam nie jestem do końca przekonany do takiej wersji, ale to jedyne co mi do głowy przyszło.
Idąc śladami napojów alkoholowych zauważyłem, iż w kamienicy koło obiektu z konewką jest sklep z winami. Wniosek - reklama jest zadaleko albo obok jest konkurencja lub nie jest to szyld wspomnianego alkoholu.
Discus - ale to jest zdjęcie z 1938r. Na wałkowanym przez nas zdjęciu w tym miejscu jest fryzjer, a ew. reklama Der Lachs już sobie wisi trzy sklepy dalej. Czyli można założyć, że na przestrzeni lat na Beutlergasse był fryzjer/winiarnia, sklep pod konewką, golibroda i sklep nad który wisi to coś, co przypomina reklamę Der Lachs. Na tym pierwszym zdjęciu z 1915r widać szyld tego sklepu, nieco przesłonięty szyldem golibrody. Może ktoś podejmie się odczytania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum