Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wirtualne Muzeum na Forum Dawny Gdańsk
Autor Wiadomość
Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Pon Lis 04, 2013 9:25 am   Wirtualne Muzeum na Forum Dawny Gdańsk

Mam propozycje utworzenia naszego Wirtualnego Muzeum. Myślę że niektórzy z nas posiadają w swojej kolekcji jakiś niepowtarzalny historyczny eksponat, przedmiot, dokument, który bendom chcieli tutaj zaprezentować. Proponuje przedstawienie takiego przedmiotu zwionzanego tematycznie z naszym Forum oraz dodanie małego opisu jeśli jest dostempny. Jeśli nie wiesz co masz i nam zaprezentowałeś swój muzealny przedmiot, to może ktoś będzie w stanie podać dodatkową informację do twojego historycznego eksponatu :dziadek:
:rulez: Proszem wziąść pod uwage, że nie jest to strona do chandlu lub wymiany tylko nasze małe Muzeum. Mam nadzieję, że się wszystkim spodoba ta inicjatywa Wirtualngo Muzeum na Forum Dawny Gdańsk.
Ostatnio zmieniony przez danziger Pon Lis 04, 2013 11:24 am, w całości zmieniany 3 razy  

discus 

Wysłany: Pon Lis 04, 2013 10:13 am   

Pomysł dobry. Tylko czy możliwości się zmieniły ?.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Lis 04, 2013 10:34 am   

Jeżeli muzeum ma polegać na wstawianiu fotek z opisem w tym wątku, to nie widzę przeszkód. Ale wypadałoby, by zaczął pomysłodawca :)

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Wto Lis 05, 2013 9:58 am   

No dobrze to zaczne ja osobiście. Po tym moim niefortunnym otwarciu nowego tematu, to tym razem już chyba powinno być dużo łatwiej. Z góry przepraszam za wszystkie popełnione błędy. :oops:

Jako pierwszy exsponat do naszego nowego Wirtualnego Muzeum Dawny Gdańsk załączam miniaturową rycine pokazujacą otwartą brame dla wszystkich odwiedzających ten temat. W ten sposób zapraszam was wszystkich do owocnego zwiedzania. Wstęp wolny! :wink:

Rycina artysty Daniela Mikołaja Chodowieckiego, malarza, rysownika, grafika oraz miniaturzysty, jest powiększona mniej więcej dwu krotnie.

Tytuł:Studium krajobrazowe z otwartą bramą
Data wykonania: 1764 rok
Wymiary samej płyty:3,0 cm x 6,5 cm
Wymiary planszy: 6,5 cm x 10,8 cm
Technika: Akwaforta
Materiał: Paper (recznie robiony) po Polsku chyba się mówi papier żeberkowy
Pochodzenie: kolekcja Augusta Dorgerloh
Literatura Polska:Straty Wojenne Muzeum Miejskiego w Gdańsku” Tom I z roku 2005, strona 194. W ksiażce jest nieprawidłowo podany wymiar płyty na tej miniaturowej akwaforcie.
Literatura:Kabrun Verzeichnis der Gemälde und Kupferstiche. No. 1-8800 Danzig (orginał w Archiwum Biblioteki Muzeum Narodowego w Gdańsku); W.Engelmann 1857 Leipzig; J.-H.Bauer 1982 Hannover; E.Wormsbächer 1988 Hannover.

Daniel Chodowiecki był urodzony 16 Października 1726 roku w Gdansku i zmarł 7 Lutego 1801 roku w Berlinie.
Kiedyś napisał w jednym ze swoich listów „Za zaszczyt sobie poczytuję być prawdziwym Polakiem, chociaż jako pierwszy z Chodowieckich w Niemczech osiadłem”. Artysta posiadał biegłą znajomość języka francuskiego i niemieckiego oraz do pewnego stopnia języka polskiego. Na podkreślenie zasługuje fakt, że nie posiadając gruntownych akademickich studiów malarskich, został mianowany dyrektorem Akademii Sztuk Pięknych w Berlinie i piastował to stanowisko aż do śmierci.

Akwaforta Chodowieckiego.jpg
Plik ściągnięto 10003 raz(y) 28,96 KB

princessita 

Wysłany: Wto Lis 05, 2013 12:09 pm   

Nie rozumiem intencji.
Czy to co wstawiłeś jest w Twojej kolekcji, znaczy się nigdzie nie było jeszcze wydane?

Powielanie wstawianie gdzieś znalezionych w sieci obrazków, jest bez sensu tym bardziej, że mozna je przeciez samemu znaleść. Jest tez kilka blogów na ten temat a przynajmniej były.

Druga rzecz to jaki zakres tematyczny i chronologiczny ma miec owo Muzeum.

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Sro Lis 06, 2013 10:45 am   

princessita napisał/a:
Powielanie wstawianie gdzieś znalezionych w sieci obrazków, jest bez sensu

Dzień dobry, żeby nie było wątpliwości to jestem kolekcjonerem amatorem głównie gedanianów. Jeśli jest potrzeba to czasami wspólpracuje z przedstawicielami Muzeum Narodowego w Gdańsku oraz innych instytucji udostepniajac im swoje zdjecia i informacje. Jestem osobiście autorem poprawek i jednego z opracowań w encyklopedi artystów Allgemeines Künstler-Lexikon K.G. Saur, oraz encyklopedi Benezit Dictionary of Artists.
Moja wcześniej przedstawiona akwaforta jest orginalna i dopiero od niedawna w moim posiadaniu. Przekazałem też już wysokorozdzielczy skan mojej akwaforty do MNG, bo jeśli się nie myle może to być jedyn z nielicznych lub jedyny z istniejacych egzemplarzy tej właśnie ryciny.

Wiem że nie każdy bedzie w stanie podać taki szczególowy opis do swojego przedmiotu jak załączony powyżej bo to powiedzmy tylko wzorowy przykład i zabiera dużo czasu do opracowania.

Serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych kolekcjonerow do dodawania swoich historycznych przedmiotow jeśli takie posiadacie i zamierzacie udostępnić je w ten sposób do szerszej publiczności pod tym tematem w Wirtualnym Muzeum Dawnego Gdańska. :co_jest:

princessita 

Wysłany: Sro Lis 06, 2013 12:10 pm   

Dziękuję za wyjaśnienia. Teraz rozumiem zasadność Muzeum.
I przepraszam za nonszalanckie przejście na "per Ty".

EwkaW 

Wysłany: Sro Lis 06, 2013 4:48 pm   

princessita napisał/a:
przepraszam za nonszalanckie przejście na "per Ty".

Ale my tu chyba wszyscy jesteśmy na "Ty", czyżbym się myliła :???:

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Pią Lis 08, 2013 10:10 am   

Szczerze mówiac to nawet na to nie zwróciłem uwagi, bo u mnie wszystkie rozmowy mogą być prowadzone w formacie bezpośrednim.
EwkaW napisał/a:
czyżbym się myliła

Oczywiście że się nie mylisz, damy zawsze mają racje :)

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Sro Lis 20, 2013 7:27 am   

Widzę że wszystkich odstraszyłem ze swoimi szczegółami.
Nie chce aby to było tylko moje muzeum więc dodaje inny przedmiot aby was zachęcić. Myśle że wszyscy macie coś interesujacego aby nam tutaj zaprezentować.
Do mojego przedmiotu jak na razie nie mam opisu, więc może ktoś się pokusi aby tą pocztówke nam opisać. Jak widać jest to tak zwana po Angielsku „Moonlight"; karta pocztowa z widokiem na Gdańską Motławe oraz jej podświetlony widok.
Czy nadaje się do tego tematu? Mam nadzieje że tak.

Motlawa.jpg
Plik ściągnięto 9314 raz(y) 92,04 KB

Karta podswietlona.jpg
Plik ściągnięto 9314 raz(y) 54,9 KB

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Pią Gru 13, 2013 1:14 pm   

Adamdownunder napisał/a:
Moja wcześniej przedstawiona akwaforta jest ... :blabla: ... jedyny z istniejacych egzemplarzy tej właśnie ryciny

Małe sprostowanie bo się pospieszyłem z moimi przypuszczeniami co do wczesniej pokazanej ryciny „Studium krajobrazowe z otwartą bramą”.
Taka sama akwaforta Daniela Chodowieckiego jest też w Gabinecie Rycin i Rysunków MNW Muzem Narodowego w Warszawie (Pap., af., 2,8 x 6,2, nr inw. Gr.Pol.170038 MNW oraz Gr.Pol.30 MNW) ale niestety obcienta do wielkości płyty. :tniemy:
Dla zainteresowanych Daniel Chodowiecki narysował ten motyw z natury w 1764 roku od strony Potsdamer Tor (Brama Poczdamska) w Berlinie. :whaaat:

Odpowiedz do tematu