moze i bylo na forumie, ale ja jestem tu od dzis ;) a poniewaz to okolice mojego domu - bardzo mnie interesuje, z ktorych lat ta panorama??
widze juz bloki na plycie redlowskiej - czyli koniec 60-tych, poczatek 70-tych?
podpowiedzcie prosze ...
poszukuje informacji na temat domów przy ul Kopernika budowanych w latach 40-tych.
moj budynek zosta zbudowany prawdopodobnie w 44-tym ... przez Rosjanki ze Sztuthoffu, jak sie wyrazila jedna sasiadka.
wydalo mi sie to dziwne i kompletnie do Niemcow niepodobne, zeby wozili Rasjanki (ponoc ciezarowkami) ze Sztuthoffu codziennie taki szmat drogi. ale potem natknelam sie na informacje na fb dawna gdynia, ze w Gdyni podczas wojny istniala filia KL Stutthoff - miedzy ul. Wronia - Enargatykow i Okrezna. moze to stamtad wozili te Rosjanki do roboty.
Autor? Marian Dziewoński
Tytuł: Gdynia, widok z Kamiennej Góry przed rozpoczęciem budowy portu
Wydawca: S. A. Książnica-Atlas, Lwów 1939 r.
Prawa: Domena publiczna
0029.jpg
Plik ściągnięto 21380 raz(y) 84,32 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Proszę rozpatrzyć kąt pod jakim zostało zrobione zdjęcie. Gdy spojrzymy na przestrzeń (w pewnej odległości) prostopadle do lewej burty statku, budynek widoczny na zdjęciu (obecnie zajmowany przez Marynarkę Wojenną) zostanie zasłonięty przez dziób, natomiast drugi widoczny obiekt (obecnie zajmowany przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej) zauważymy co najmniej na wysokości śródokręcia. Dlatego na zdjęciu przy takim przesunięciu na rufie widzę kubaturę przyszłego wieżowca. Oczywiście to jest tylko moja supozycja a ile osób tyle spostrzeżeń
Gdy oglądam stare zdjęcia Kamiennej Góry, to odnoszę wrażenie, że nie ma na niej tego szczytu, który jest obecnie tam, gdzie krzyż, a sama góra jest jakaś płaska. Zastanawiam się, czy podczas budowy portu nie dosypano jej tego szczytu. Wie ktoś coś na ten temat?
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum