Przy okazji poszukiwań czegoś całkiem innego wynalazłem zdjęcia dwóch gdańskich szkół z końca XIX w.
Mam nadzieję, że nie było na forum (przeszukałem).
Fortbildungsschule1899.jpg Szkoła dokształceniowa
Plik ściągnięto 17824 raz(y) 107,3 KB
Madchenschule1899.jpg Szkoła dla panienek
Plik ściągnięto 17824 raz(y) 107,24 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Żeby nie było, że wszystkie Wiercipiętki są takie egoistyczne (i nie dzielą się tym, co mają w swoich puszkach), wyjaśniam pochodzenie fotek:
są to zdjęcia z katalogu jednej ze śląskich fabryk dachówek, z Freiwaldau (Gozdnica).
Mrowie innych materiałów o historycznych dachówkach na mega fajnej stronie :
Roland Jozefowicz Jedyna szkoła z językiem rosyjskim jako wykładowym to Gimnazjum przy Poggenfuhl 16 ( Żabi Kruk). Ośmioklasowa szkoła mieściła się w budynku " Scherlersche Lizeum"
Cytat:
Jagoda Zaleska-Kaczko W latach 1922-1926 istniało w Gdańsku ośmioletnie "Russisches Gymnasium" przy ul. Poggenpfuhl 16. Budynek w obecnej formie nie przypomina przedwojennego
Cytat:
Roland Jozefowicz Nie mogę znaleźć zdjęcia wspomnianej szkoły... na prezentowanym zdjęciu strzałką zaznaczyłem nr 16.
Opracowuję temat gdańskich szkół elementarnych, dla których budynki powstały między 1863 a
ok. 1890 rokiem. Ustaliłam listę i mniej więcej adresy. Najpewniej powstało ich w tym czasie 14:
1. Wielkie Młyny / Böttichergasse / An der Grossen Mühle 10
2. Rybaki Dolne / Niedere Seigen 9/11
3. Gnilna / Faulgraben 10 (względnie 9/11)
4. Śluza / Sperlingsgasse 1
5. 'Czarnomorze' / Schwarzes Meer 2
6. Rycerska / Rittergasse 4
7. Siedlce (stara szkoła)
8. św. Barbary /
9. Petrischule Żabi Kruk / Poggenpfuhl 49
10. Osiek / Hakelwerk 10/11/12
11. Dolna Brama / Mottlauergasse 8
12. Wrzeszcz / Bahnhofstr.
13. Nowy Port (przed późniejszymi rozbudowami)
14. Sukiennicza / Im Rähm 17
Część obiektów istnieje do dzisiaj, część była kilkukrotnie przebudowywana/rozbudowywana, więc interesuje mnie wszelka dostępna ikonografia. Część zdjęć oczywiście mam (np. foto Kuhna szkoły na Rybakach po przebudowie). Szczególnie interesowałyby mnie zdjęcia Gnilnej i Sukienniczej. Wstępny research w APG wskazuje na brak planów do którejkolwiek z nich, ale mogłam coś przeoczyć.
Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc i sugestie.
Nie poruszam się super sprawnie po forum, więc jeżeli jest już jakiś wątek związany ze szkołami, którego nie znalałam, uprzejmie proszę o nielinczowanie i przekierowanie
Nie poruszam się super sprawnie po forum, więc jeżeli jest już jakiś wątek związany ze szkołami, którego nie znalałam, uprzejmie proszę o nielinczowanie
Nie żeby się czepiać, ale widać. Tu się nikogo nie linczuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum