Najpierw chciałem napisać tak :
"Stawiamy sobie pomniki, jednocześnie rozdeptując historię"
Ale, cholera, przecież nie ja stawiałem i nie sobie. W miejsce historii prawdziwej, wręcz materialnej, wstawiana jest jakaś kreacja nibyhistoryczna. Już nie wiem, jak na to patrzeć.
Pomniki a historia DSC01491.jpg
Plik ściągnięto 8820 raz(y) 116,28 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie chodzi mi o nasze, lokalne czasowo i miejscowo, bagienko polityczne.
Czy tak samo wyglądała rozbudowa Niniwy? Czy Grecy patrząc na budowę Partenonu myśleli, że "ktoś" im to stawia?
Czy zardzewiałą fasadę Przechowalni Miękkich Foteli łączy jakiaś logika z wizerunkami Ramzesa zwyciężającego pod Kadesz?
Nie za szeroko jadę?
bardzo ciekawe spostrzeżenia. Co jest "stare" nic nie warte, a co koś ( ón) nam tu buduje?
a za 20 lat? czy ón wybudował dobrze?, czy sie koljene pokolenie oswoiło? czy trafił? czy to alcepyjemy, czy sie rozbieramy?
A jedź sobie. To dość szeroki temat. Z jednej strony nie wszystko można i wato zachowywać, z drugiej ten skansen miękkich foteli. Sam spędziłem kilkanaście miesięcy na mało skutecznej resocjalizacji, gdzieś tam w tej skorodowanej puszce może zaznaczonej. Mój wybór, nie żałuję. Renty i pomnika w formie skorodowanej budy, też nie oczekuję. Forma i umówmy się, estetyka miejsca, do rozbicia o kant. Śmieć w przestrzeni miasta.
Z jednej strony nie wszystko można i wato zachowywać
Nawet nie nad kryteriami zachowania (lub nie) się zadumałem. Chodzi mi o mega subiektywny odbiór tych zmian. I czy w tym odbiorze jesteśmy kontynuatorami, czy trochę inna przecież świadomość historii niż np. u starozytnych stawian nas w trochę innej sytuacji. Czy utrudnia akceptację zmian?
Ten wątek powinien chyba skończyć w "bla-blarni" bo miał być o hali bazy autobusowej, a to tło wyszło na zdjęciach zupełnie niechcąco.
Dorzucam więc, na temat, przekrój hali. Tym razem nie mojej produkcji - nie było czasu na zorganizowanie wejścia. Rysunek pochodzi z projektu wzmocnienia konstrukcji hali wykonanego w 1949 r.
Wałowa przekrój 1949 maly.jpg
Plik ściągnięto 8595 raz(y) 44,55 KB
Tym razem bez pomników. Dzisiaj ponoć na teren rozbiórek byłych magazynów kolejowych przy Toruńskiej wjechał ciężki sprzęt. Dzisiaj też dostałem informację, że właściciel terenu nie zgodził się wpuścić mnie tam, żeby wykonać troche notatek. Wcale się nie dziwię - postronna osoba na budowie do spora odpowiedzialność (chociaż akurat mam doświdczenie). Martwi mnie, że przepadnie dużo informacji o budynkach, których część może mieć nawet 150 lat.
Gdyby inwestor trochę zmiękł, mogę zrobić dokumentację niemal z gruzów, ale raczej się nie zanosi ...
W zeszłą niedzielę przez to miejsce przewinęło się sporo spacerowiczów robiących zdjęcia(nawet z dziećmi). Czyżby w ludziach jednak rosła świadomość, że coś tracą?
Toruńska PKP 01724.jpg
Plik ściągnięto 8388 raz(y) 110,02 KB
Toruńska PKP 01700.jpg
Plik ściągnięto 8388 raz(y) 112,28 KB
Toruńska PKP 01650.jpg
Plik ściągnięto 8388 raz(y) 111,46 KB
Toruńska PKP 01690.jpg
Plik ściągnięto 8388 raz(y) 110,8 KB
Toruńska PKP 01664.jpg
Plik ściągnięto 8388 raz(y) 110,94 KB
A rozbieractwo nie jest koniecznością, tylko łatwizną.
Znajomy wrócił niedawno z pewnego zbiegowiska konserwatorskiego w Krakowie (swego czasu również Wolnego Miasta!). Odbyło się ono w zaadaptowanej hali po zajezdni tramwajowej. Druga część zajezdni jest przekształcona w Muzeum Inżynierii Miejskiej i ściąga sznureczki gimbusów. Można ? Choć nie twirdzę, że wystarczy pstryknąć palcami ...
Kraków zajezdnia.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 113,65 KB
Kraków Zajezdnia 100_9684.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 93,83 KB
Kraków zajezdnia 100_9691.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 95,27 KB
Kraków MIM.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 83,94 KB
Kraków MIM 100_9694.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 87,8 KB
Kraków MIM 100_9697.jpg
Plik ściągnięto 8105 raz(y) 102,17 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum