Jakiś czas temu zainteresowała mnie kwestia gdańskich obozów. Z racji miejsca zamieszkania jak na razie prowadzę śledztwo w sprawie Narwików. Przeszukując niemieckie strony wpadłem na coś takiego:
Wysłany: Wto Lip 28, 2015 11:33 am obóz (?) przy ul. fromborskiej i lęborskiej
Z wielka uwagą przeczytałem cały wątek
Od kilkudziesięciu lat mieszkam w rejonie ulic Fromborskiej/ tolkmickiej/Lęborskiej - z dzieciństwa pamiętam kilkanaście różnych baraków w tamtym rejonie
Większość była murowana (być może "obmurowana/przebudowana po wojnie" z drewnianych baraków), jednak jeden z baraków (przy Fromborskiej) był drewniany, stał w otoczeniu kilku mniejszych (murowanych) i znajdowały się tam także fundamenty po innych. Zabudowania tworzyły jedną całość. W chwili obecnej na tym terenie stoi Dom Spokojnej starości "Caritasu".
Czytałem o różnych "podobozach" , z których najbliższy był na terenie obecnego Leclerca, ale nikt nie wspomniał o tych barakach przy ul. Fromborskiej/Lęborskiej. (Mam gdzieś nawet ich zdjęcia - bo spalił się na przełomie lat 70/80)
Czy ktoś wie, co się tam znajdowało ? Znalazłem tam kiedyś kilka niemieckich monet i łuski.
W Praust mielismy do czynienia z kilkoma podobozami
Ten o ktorym piszesz to obzo w ramach dzialan dla Luftwaffe
Byly takze podobozy kolejowy oraz w cukrowni.
Dodatkowo w kazdej miejscowosci wykorzystywano do pracy przymusowo wiezniow.
W Roszkowie pracowano przy folwarkach Kocha ,
wykorzystywano takze do pracy w Rokitnicy.Tez trafilem notke o takim podobozie.
Oboz o ktory tutaj sie pytaja to oboz powstaly w 1940 roku dla mezczyzn narodowosci zydowskiej.
Wg mnie jest bardzo prawdopodbne ze znajdowal sie w bylem skladnicy amunicyjnej
wojskowej lotniska Pruszcz Gdanski
na przeciw LPP.
Zaznaczony jest na wikimapii.
Dokladnie w tym terenie przebiegala wytyczona trasa pod fragment Berlinki.Od straszyna poprzez Borzecin -Bedzieszyn na Pruszcz i dalej.
Byl to tzw oboz RAB ,podobny miescil sie miedzy Straszynem ,Pregowem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum