Mam wątpliwości czy to Gdańsk.
Zabudowy za tramwajem niewiele widać, ale to co widać nie mogę dopasować do realiów gdańskich. Poza tym sama scena budzi moje wątpliwości. Tramwaj wyglądający na "na chodzie" i nie zatłoczony, poza ruskimi czołgami wygląda na spokój i porządek.
W marcu (kwietniu) nasze tramwaje, znane z innych zdjęć, leżały odsunięte, koło barykad których były częścią, inne stały ostrzelane gdzieś na trasach.
Wracając do sprawy poległego gen. Rachimowa, d-cy 37. Dywizji Strzeleckiej Gwardii.
Co do zasady, dywizyjne punkty obserwacyjne lokowano 500-600 metrów za przednim skrajem działania atakującej piechoty. 37. dywizja w dniu 26.03.1945 przemieściła się ok. jednego kilometra na wschód, w pasie obejmującym dzisiejsze osiedle Niedźwiednik. Gdzieś tam, na wschodnim skraju lasu, zapewne znajdował się punkt obserwacyjny, w który trafiła niemiecka salwa. Dzień i dwa dni wcześniej dywizja walczyła o las po północnej stronie ul. Słowackiego, do którego wkroczyła po 23.marca z okolic Firogi.
W powyższym układzie Generał Rachimow raczej nie zdążył ujrzeć panoramy Gdańska. A perspektywa pokazana na foto jest zdecydowanie zbyt płaska jak na widok spod lasu na wysokości Niedźwiednika.
Trochę szukałem w rosyjskich archiwach. To zdjęcie z tramwajem to prawdopodobnie Elbląg, sporo zdjęć z Elbląga podpisane jest tam jako Gdańsk. A przy okazji kilka ciekawych ujęć:
f1.jpg Znane ujęcie, róg ulic Stiftswinkel i Am Holzraum
Plik ściągnięto 15924 raz(y) 100,21 KB
f2.jpg Baszta Biała
Plik ściągnięto 15924 raz(y) 109,5 KB
f3.jpg Sherman na Kartuskiej w innym ujęciu
Plik ściągnięto 15924 raz(y) 114,78 KB
f4.jpg Sherman w barwach Armii Czerwonej na ul. Kartuskiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum