To znaczy, najpierw brązowe, później srebrne, złote i na koniec ZIELONE. Mogą być nawet z kalarepy, tylko ja myślałem o bardziej wyrazistym odcieniu zieleni.
Mam na myśli dawny cmentarz u zbiegu ulic Kościuszki i Grunwaldzkiej - tam gdzie do niedawna handlowano lodówkami pod gołym niebem.
Do dziś po cmentarzu zachowała sie jedna aleja drzew i fragment starego zywopłotu.
Też byłem i postawiłem znicz rano o 9.00, po południu były jeszcze dwa znicze.
Załączam zdjęcia
kos.grun3.jpg
Plik ściągnięto 5816 raz(y) 63,05 KB
kos.grun2.jpg
Plik ściągnięto 5816 raz(y) 74,72 KB
kos.grun1.jpg
Plik ściągnięto 5816 raz(y) 65 KB
Ostatnio zmieniony przez Czesiek Sro Lis 03, 2004 1:13 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj i dzisiaj idąc do pracy zauważyłem na murku, na przeciwko targowiska we Wrzeszczu (koło klubu Infinium), palący się znicz. Czytając ten wątek nie zauważyłem, że w parku przy akademikach politechniki istniał jakiś cmentarz, a może ktoś upamiętnił w ten sposób jakiś wypadek na Wyspiańskiego?
Sama "akcja znicz" bardzo mi się podobała i obiecuje włączyć się w nią w przyszłym roku (tylko nie nazywał bym jej znicz - za bardzo kojaży się z akcją policji).
na przeciwko targowiska we Wrzeszczu (koło klubu Infinium), palący się znicz. Czytając ten wątek nie zauważyłem, że w parku przy akademikach politechniki istniał jakiś cmentarz, a może ktoś upamiętnił w ten sposób jakiś wypadek na Wyspiańskiego?
To raczej upamiętnienie osoby która tam zginęła.
A jeśli chodzi o cmentarz przy akademikach to zapewne miałeś na myśli ten: "Cmentarz Żydowski na Królewskim Wzgórzu – nad akademikami przy ul. Do Studzienki (w pobliskim lesie leżą fragmenty nagrobków)".
Cytat:
(tylko nie nazywał bym jej znicz - za bardzo kojaży się z akcją policji)
W tym roku i w tej drugiej też wziąłem udział.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
A jeśli chodzi o cmentarz przy akademikach to zapewne miałeś na myśli ten: "Cmentarz Żydowski na Królewskim Wzgórzu – nad akademikami przy ul. Do Studzienki (w pobliskim lesie leżą fragmenty nagrobków)".
Tak wiem, że w tamtych okolicach istniał taki cmentarz. Mieszkając kiedyś w hotelu asystenckim próbowałem odnaleźć jakieś jego ślady, niestety bez skutku - widać mało się starałem
Gdzie on się dokładnie znajduje (znajdował)?
Po której? Powiem tylko tyle, że poczułem się jak łyżwiarz figurowy gdy przyznawano mi punkty.
Cytat:
Gdzie on się dokładnie znajduje (znajdował)?
Może pomoże zdjęcie Mikołaja
które zamieścił w wątku Lapidarium. A poniżej plan Pharusa (z BSG tom II) z zaznaczonym cmentarzem.
DSC00289.JPG
Plik ściągnięto 5786 raz(y) 35,36 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum