Jak pewnie niektórzy zauważyli, trwa remont ścian ryglowych kościoła św. Mikołaja w Cyganku. Oto jedna cegieł z fragmentu kościoła, remontowanego w połowie XVII wieku.
Jeden z kaszubskich kościółków był do niedawna pokryty taką dachówka. Typowa karpiówka - lub biberschwanz, jak kto woli. Krawędź zaopatrzona w często spotykany w przedwojennych karpiówkach rowek. Podpisana "F.Witte Butzer b. Rathenow", jakością materiału raczej źle świadczy o tym producencie (vide fotki).
Zastanawia, że jechała w nasze okolice z Brandenburgii, zza Berlina.
Witte1.jpg
Plik ściągnięto 10292 raz(y) 54,75 KB
Witte2.jpg
Plik ściągnięto 10292 raz(y) 60,52 KB
Witte3.jpg
Plik ściągnięto 10292 raz(y) 89,94 KB
Witte4.jpg
Plik ściągnięto 10292 raz(y) 88,45 KB
Witte5.jpg
Plik ściągnięto 10292 raz(y) 112,12 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
W temacie trafiłem na wzmianki o cegielni w Łapalicach, która - z tego co zdołałem znaleźć - zakończyła swoją działalność w latach 80-tych.
Czy ktoś posiada jakieś informacje na temat jej dawnego położenia lub miejsca z którego pobierano glinę (nawet bardziej pożądane)?
Jeśli ktoś ma informacje o największych produkcjach tej cegielni lub jakiekolwiek informacje, będę niezmiernie wdzięczny
Cegła sygnowana Koliebkien - znaleziona w pozostałościach porośniętego już niemal lasem gruzu po latarni morskiej Bór na Półwyspie Helskim. Latania została wysadzona w 1939 rok. Fot. własna z czerwca tego roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum