Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Medal na 300 rocznicę urodzin Daniela Chodowieckiego
Autor Wiadomość
Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Wto Cze 10, 2025 4:58 pm   Medal na 300 rocznicę urodzin Daniela Chodowieckiego

Witam Was wszystkich serdecznie! :co_jest:
Dla tych co czytali moje starsze posty nie będzie niespodzianką, że interesuje się od wielu lat gdańska sztuką i oczywiście troszeczkę numizmatyką.

Już od kilku lat miałem zamiar wyprodukować medal upamiętniający 300 rocznicę urodzin Daniela Chodowieckiego przypadającą w 2026 roku.

Skontaktowałem się w tej sprawie z wieloma lokalnymi gdańskimi instytucjami muzealnymi pytając o możliwość sponsorowania przez nie takiego obiektu, aby powstał w jak największej ilości.

No I co?
Nic - albo nikt nie jest zainteresowany albo budżet jest zawsze ograniczony na przyszłoroczne wydatki. Oczywiście biorąc pod uwagę te instytucje, które odpowiedziały.

Obie strony mojego proponowanego medalu/plakietki są już praktycznie zaprojektowane. Mógł by to być dla przykładu obiekt okrągły o średnicy około 70 mm (poniżej mój najnowszy pomysł rewersu takiego obiektu, no a pod nim przykład wykonawstwa w proponowanej współczesnej technice) lub dużo ciekawsza prostokątna dwustronna plakietka o wymiarach 100 mm x 70 mm, która by była napawano znacznie droższa i ciekawsza artystycznie.

Już widzę co niektórych z was podnoszących wielkie krzyki, że to przecież kopia innego numizmatu z WMG - ale musze wam szczerze przyznać, że w tym przypadku mam stosowne pozwolenie na użycie tego właśnie wizerunku i przy tym samym utrwalenie innego gdańskiego artysty w tego typu współczesnym projekcie.

Realistyczny koszt wykonania takiego standardowego obiektu w Polsce to około 100 złoty za sztukę. Moje początkowe plany trochę się rozwiały z różnych względów (powiem tyle, że nie tylko z powodów finansowych) ale głownie z ryzyka braku regularnego funkcjonowania organizacji dla jakiej był planowany.

Myślałem, myślałem i jeszcze więcej myślałem, a od tego myślenia wpadłem na pomysł, aby sprawdzić u osób takich jak ja - zainteresowanych historia Gdańska czy było by w naszej społeczności Forum Dawnego Gdańska zainteresowanie na zakup tego typu obiektu w cenie po około 100 złotych za sztukę. Czym więcej medali i chętnych tym prawdopodobnie będzie on tańszy.

Chodzi mi tylko o godne upamiętnienie naszego znanego i troszeczkę zapomnianego artysty urodzonego w Gdańsku oraz innego artysty który większość swojej twórczości artystycznej spędził właśnie w Gdańsku. Jeśli tak się stanie to mała cześć tego typu medali zakupię osobiście w celach szerzenia gdańskiej sztuki użytecznej o czym was oczywiście szerzej poinformuje w stosowanym czasie.
Gdyby było przypadkowo bardzo duże zainteresowanie to znam osobę w Polsce, która podjęła by się wykonawstwa takiego gipsowego projektu. Jest to uznawany i ceniony w kraju oraz naszym regionie artysta. Osoba ta stworzyła wiele medali i polskich numizmatów wybitych między innymi w Mennicy Warszawskiej. Wspólnie ustaliliśmy, że gdyby udało się znaleźć poważnego sponsora lub duża grupę zainteresowanych ludzi do takiego ciekawego artystycznie projektu to może ta osoba by pomogła w realizacji tegoż projektu.
Biorąc pod uwagę poważniejsze koszty takiego wykonania i bicia w mennicy skłaniam się bardziej ku okrągłemu medalowi.

No to tyle z mojej strony, jeśli ktoś z was jest zainteresowany w pozyskaniu takiego obiektu proszę dać znać poniżej w indywidualnym poście I to po jakimś czasie policzymy.

Proszę wziąć też pod uwagę, że w tej chwili jest to tylko wstępne rozeznanie i może nic z tego w ogóle nie wyjść. Wpisuje temat w Aukcje, bo w tej chwili myślę ze będzie stosowne ograniczenie tematu dla użytkowników FDG

Adamdownunder

2026 Chodowiecki_rewers FDG small.jpg
Plik ściągnięto 160 raz(y) 68,02 KB

2025 medal PG small.jpg
Plik ściągnięto 160 raz(y) 71,78 KB

Dario 

Wysłany: Wto Cze 10, 2025 5:17 pm   

Medal na fotografii został wydany z okazji odsłonięcia 7 czerwca na Politechnice Gdańskiej tablicy pamiątkowej Gabriela Narutowicza oraz 80-lecia Wydziału Elektrotechniki i Automatyki PG.

2.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 110,77 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 107,31 KB

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Wczoraj 13:43   

Adamdownunder napisał/a:
Chodzi mi tylko o godne upamiętnienie naszego znanego i troszeczkę zapomnianego artysty urodzonego w Gdańsku oraz innego artysty który większość swojej twórczości artystycznej spędził właśnie w Gdańsku.
:rip:
Widzę że moja propozycja nie wzbudziła wiekszego zainteresowania, więc muszę uznać i potwierdzić że sprawa na Forum Dawnego Gdańska jest nieaktualna.

Dario 

Wysłany: Wczoraj 15:07   

Wielka szkoda. Uważam, że upamiętnienie Daniela Chodowieckiego takim medalem to świetny pomysł i każdy zainteresowany historią Gdańska chciałby go mieć w swoich zbiorach.

Hagen 

Wysłany: Wczoraj 15:35   

To nie brak zainteresowania. Autor pisał „proszę dać znać poniżej w indywidualnym poście”. Niestety, opcja wysyłania na PW nie działa - jest wyświetlane powiadomienie, że Autor wyłączył tę opcję.

Odpowiedz do tematu