Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Ujeścisko-stary kościół i przychodnia
Autor Wiadomość
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Paź 05, 2004 9:47 pm   

Sabaoth - jestes GENIALNY :wow:

zimowit 

Wysłany: Wto Paź 05, 2004 11:57 pm   Dohna

Jesteście niesamowici!!! Wymieniliście nazwisko rodowe Dohna, z którym obcuję już od dawna. Moją pasją jest historia Prus Wschodnich. Kiedyś może opowiem, jak to się zaczęło. A co do Dohnów - na tereny Prus Wschodnich przybyli z Saksonii by służyć Krzyżakom. Piotr zu Dohna otrzymał Słobity od zakonu Krzyżackiego w 1525 roku, bowiem Krzyżacy nie mogli się wypłacić za udział w wojnie, m.in. trzynastoletniej, więc została mu nadana ziemia. Główna siedzibą Dohnów był zameczek w Morągu (obecnie filia Muzeum Olsztyńskiego, które mieści mnóstwo portretów tego rodu). Po przejściu Sowietów przez Prusy Wschodnie wszystkie możliwe dobra zostały rozkradzione i wywiezione, jedyne pamiątki, które zostały po Dohnach to zgliszcza pałaców, takich jak Słobity, Kwitajny, Gładysze, czy Markowo oraz pocięte olejne portrety tego rodu, które dla sowietów nie stanowiły wartości.
Słobity miały przywilej dworu królewskiego, to znaczy, ze monarchowie mogli zatrzymywać się tam w podróży. Czyli były nieźle wypasione :)

PS. Przepraszam, że zboczyłem z tematu, ale to mój konik.
A co do Ujeściska - mieszkam tu od 3 lat i wielkie dzięki za wszelkie informacje, które nadały temu miejscu ducha.

Słobity.jpg
Słobity
Plik ściągnięto 15308 raz(y) 20,42 KB

muzeum Morąg.jpg
muzeum w Morągu
Plik ściągnięto 15308 raz(y) 75,76 KB

Gładysze.jpg
Gładysze
Plik ściągnięto 15308 raz(y) 63,77 KB

Kwitajny.jpg
Kwitajny
Plik ściągnięto 15308 raz(y) 47,39 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 12:04 am   Re: Dohna

zimowit napisał/a:
A co do Ujeściska - mieszkam tu od 3 lat

serdecznie witam krajana... :D Tez mieszkam juz trzy lata :hihi:

zimowit 

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 12:16 am   

a w jakim rejonie Ujesciska? bo ja z okna widzę prawie dwór w Zakoniczynie :) notabene trochę zaniedbany, ze o parku nie wspomnę

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 3:25 pm   

Ty chyba zartujesz... serio? ja widze park...
witaj, sasiedzie :D

zimowit 

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 5:03 pm   

proszę proszę; i co myślisz o parku i pałacu, a co o naszym stawie? może dorzucimy kilka opon, tak ładnie sie komponują z szuwarami :D

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 9:38 pm   

plywa w nim tez fragment starej kanapy :hihi: od biedy moze robic za stanowisko obserwacyjne ptactwa
a jacy fajni sa wedkarze... marzyciele 8))

Kasia_57 
Nadprzewodnik

Wysłany: Sro Paź 06, 2004 9:46 pm   

Ach, Słobity... te zdjęcia, które zamieściłeś Zimowicie, to zupełnie jakby moje. Swego czasu penetrowałam z rodzinką te terENy, bo wpadłam po uszy w rodzinę Dohnów. Miałam wtedy czas na takie jazdy w tamte miejsca. Finckenstein, Słobity, Gładysze, i co się dało dokoła. Pozostalo mi po tych peregrynacjach sporo skorup. Zupełnie spalony serwis kawowy Villeroy und Bosch - ten z granatowymi kropeczkami... parę skorup Rosenthala. Napisałam do Villeroy'a przesyłając im zdjęcia tych skorup. Ucieszyli się, i obiecali wszelkie informacje w zamian za przesłanie tych kawałków... Niestety nie miałam jak im tego wysłac, było to pare ładnych lat temu, kiedy nie działały UPS-y i inne... chyba powinnam znowu napisać i tym razem wysłać.
A powiedz, czy gniazdo bocianie na kominie w Słobitach wciąz zamieszkałe?? kiedy tam byłeś ostatni raz? jak myśmy tam byli - to był czas klekotu boćków, szaleństw skowronków... maków, chabrów i stokrotek. eh... tęskno.

Bartosz B. 

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:02 pm   

Cytat:
Ja znalazłem tylko zdjęcie samego krzyża...

Wczoraj na kolędzie był u mnie proboszcz parafii Św. Judy Tadeusza w Łostowicach.
Wiedziałem już, że na plebani znajduje się niemal cały fragment złamanego
krzyża (stało się to około 1975 roku) i że proboszcz również wpadł na aż proszący się pomysł aby go postawić na nowo i zrobić tam drogę krzyżową. Więc zapytałem go oczywiście o to. W rozmowie wyszło, że ksiądz chce napisać historię dzielnicy, a nieocenionym źródłem będą przedwojenni parafianie jacy jeszcze ostali
się w tych okolicach (tym mnie kompletnie zaskoczył). Powiedziałem mu o tym
zdjęciu przedwojennym Wzgórza Luizy. Pumeks, czy znane Ci jest źródło
pochodzenia tego zdjęcia?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 2:08 pm   

Skanowałem z książki Paula Behrenda Westpreußischer Bilderschatz. Einzeldarstellungen aus der Geschichte der westpreußischen Heimat, erzählt von Paul Behrend, Mit 110 Abbildungen, Zweites Bändchen, Danzig, Verlag und Druck von A. W. Kafemann G.m.b.H., 1914.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pon Lip 25, 2005 1:23 am   

coś mnie ostatnio zastanawia - a wszystko przez pana Mazurka
do tej pory za siedzibę wójtostwa (sołectwa?!) uważałam ten budynek
rzecz jednak w tym, że na chałupie ze stronki pana M. jest stary napis. Po polsku i w treści mniej więcej popierający nowy, powojenny porządek. Czy może to być jakaś przesłanka, że nowy sołtys wsi Wujeścisko objął schedę po starym - i że pan M. może mieć rację???

greg30 

Wysłany: Wto Lip 26, 2005 3:12 pm   

OKI doki rozwinieto sie na temat Ujesciska jednak bardzo mnie zainteresowalo rowniez zdjecie z Pietzkendorfu....przedstawia restauracje...jednka jaki moze byc to rejon Piecek?? NIe bardzo kojarze taki budynek w okolicy.....jakiz to rejon...hm....Moze ma ktos pomysl?

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lip 26, 2005 3:41 pm   

To akurat dość ciężko stwierdzić tak ot...
Ale może tu, gdzie wskazuje strzałka?

Pietzkendorf.jpg
Plik ściągnięto 15113 raz(y) 56,57 KB

gargoyle dfl 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lip 26, 2005 3:49 pm   

w obecnym czasie jest to mniej wiecej na wysokosci konca budynku Piecewska 30 od strony Amundsena nie od supersamu, w latach 80-tych byly tam jeszcze jakies zabudowania ale teraz to nie wiem bo daaaaawno tam nie bylem.

gargoyle dfl 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lip 26, 2005 3:51 pm   

Grun-ie czy mozesz wkleic troche wiekszy obszar z tej mapki?

Odpowiedz do tematu