Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Barak na ul. Kolonia Żeńcy
Autor Wiadomość
Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Sty 18, 2005 1:55 pm   

Grün napisał/a:
M. Faux-pas
D. Faux-pasa
C. Faux-pasowi
B. Faux-pas
M. Faux-pasie
N. Faux-pasem
W. Faux-pas!

Wybaczyć racz Panie, że śmiem w wątpliwość poddawać Twoja elokwencję, ale czyż, za pozwoleniem, w wołaczu nie powinno być "Faux-pasie!" ?

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Sty 18, 2005 2:00 pm   

Ależ naturelment, Monsieur! To jest forma oboczna

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 3:56 am   To nie Kolonia ŻUroda

No i całe powyższe dowody wzięły w łeb. "Nasza" kwarantanna mieściła się zupełnie gdzie indziej. Odbyłem wizję lokalną i wykluczyłem lokalizację w Nowym Porcie, Kolonii Urodzie i w Narviku z prostej przyczyny - kominów. Kominy koło parowozowni są dwa i z wieku parowozowni (sprzed I wojny światowej) wnioskuję, że w czasie robienia zdjęcia archiwalnego były dwa.
Swoją uwage zwróciłem więc w inne rejony Gdańska i opłaciło się. Jak tylko zobaczyłem kształt wieży ciśnień znajdującej się na terenie dzisiejszych ZNTK od razu wiedziałem, że to ta ze zdjęcia. No i komin proporcjonalnie wyższy też był w okolicy. Nie muszę chyba dodawać, że był to jedyny wiekowy komin w okolicy. Nie mam żadnej dokumentacji fotograficznej ale wierzcie mi to napewno te dwa obiekty.
Gdzie natomiast znajdowała się kwarantanna?
Zaznaczyłem obszar w jakim według mnie mógłyby znajdować się baraki kwarantanny. Jest to wynik analizy padających cieni, której tutaj wam oszczędzę i wizji lokalnej.
W tym miejscu przydałyby sie wiadomości zaczerpnięte z archiwów aby precyzyjnie zlokalizować baraki z fotografii.
Aha ! Jeszcze jedno. Fotografia archiwalna nie jest odwrócona "na lewą stronę" gdzyż na następnym zdjęciu zamieszczonym przez Sabaotha, na którym widoczny jest "nasz" barak z przybudówką w takim samym układzie jak na analizowanym przez nas zdjęciu, znajdują sie napisy nie "odwrócone na lewo".
Skupmy się więc na nowym proponowanym przeze mnie rejonie poszukiwań.
Słyszałem co prawda o jakichś barakach o podobnym przeznaczeniu (albo nawet takim samym) ale znajdują się one z tego co wiem w rejonie zaznaczonym na pomarańczowo więc stamtąd widok na wieżę i komin jest zupełnie inny tzn. komin jest na lewo od wieży a jak już ustaliłem wyżej nasze zdjęcie nie jest na pewno odwrócone "na lewą stronę".
Z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze.

Kwarantanna Troyl.jpg
Plik ściągnięto 14813 raz(y) 67,99 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:07 am   

Z zakreślonego przez Ciebie terenu spokojnie możesz wyłączyć Polski Hak - tam była Stocznia Klawittera, jak również teren u ujścia Motławy do Martwej Wisły, zajmowany przez gazownię. Zostaje teren na Zawiślu - Troylu, i to się zgadza z tym, co pisałem w wątku "Historia Żydów".

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:13 am   

Ja tez bym stawial na Troyl. Czy ktos moglby zrobic zdjecia wiezy i komina do analizy porownawczej?

rispetto 

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:30 am   

Sabaoth napisał/a:
Ja tez bym stawial na Troyl. Czy ktos moglby zrobic zdjecia wiezy i komina do analizy porownawczej?

A czy mogły to być tereny po byłym obozie jenieckim na Troylu, gdzie przebywali głównie jeńcy rosyjscy?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:42 am   

rispetto napisał/a:
A czy mogły to być tereny po byłym obozie jenieckim na Troylu, gdzie przebywali głównie jeńcy rosyjscy?

Z tego co pisałem w innym wątku (cytując książkę "Żydzi znad Gdańskiej Zatoki"), tak właśnie było.

Nie zmienia to faktu, że jakiś obóz czy stacja kwarantanny istniał też w d. koszarach w Nowym Porcie, co wynika zarówno z mapki Grüna jak i prawdopodobnie z fragmentu relacji znalezionej przeze mnie na stronach HIAS.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:53 am   

Cytat:
Nie zmienia to faktu, że jakiś obóz czy stacja kwarantanny istniał też w d. koszarach w Nowym Porcie, co wynika zarówno z mapki Grüna jak i prawdopodobnie z fragmentu relacji znalezionej przeze mnie na stronach HIAS.

Najprawdopodobniej byl to oboz dla uchodzcow. A stacje kwarantanny zazwyczaj organizowano niezaleznie od obozow. W bylym obozie jenieckim mogl powstac oboz dla uchodzcow, a stacja kwarantanny np. obok.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 10:02 am   

Dodam jeszcze, że wg Hanny Domańskiej w latach 1920-26 przez Gdańsk przeszło ok. 60 tysięcy żydowskich uchodźców (jakaś część z tego pojechała do Palestyny, ale więcej do innych krajów - USA, Kanady, Ameryki Południowej i in.).

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 10:19 am   

Wlanie dostalem e-maila potwierdzajacego lokalizacje obozu / stacji kwarantanny. Nie bede go tu cytowal bo jest po angielsu. Oto garsc informacji:

1. Biuro HIAS zajmujace sie "importem" Zydow z Polski do USA zostalo otwrte w Warszawie przy ul. Muranowskiej 34 (w oryg. Muranovska 34).

2. Z powodu trudnosci zaopatrzeniowych i powojennego chaosu transportowego HIAS zorganizowal nowa trase do USA wiodaca przez Gdansk.

3. Z Gdanska transporty odbywaly sie do Wlk. Brytanii (Cunard i White Star Lines) i do La Havre we Francji liniami francuskimi. Pozniej utworzono bezposrednie polaczenie do USA.

4. Oboz zostal zorganizowany na Przerobce (Troyl). Zywnosc do obozu byla dostarczana dwa razy w tygodniu z Poznania!

5. Do konca 1920 r. wyjechalo do USA 50 000 osob.

6. Operacja transportu Zydow wymagala rowniez utworzenia biura HIAS w Gdansku (niestety nic na temat jego lokalizacji nie ma w mailu).

Zrodla dla ciekawskich:

Visas to Freedom, by Mark Wischnitzer, NY, 1956
Sores of Refuge, by Ronald Sanders, NY, 1988
HIAS Records, 1909 - 1950, New York, RG 245.4, YIVO Institute for Jewish Research, New York

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 10:23 am   

OK. Mamy więc do rozszyfrownia położenie kwarantanny na Przeróbce ale pozostaje ciągle zagadkowy barak na Kolonii Żeńcy. Nie ustawajmy w dochodzeniou jego przeszłości. Potwierdzam wrażenia Janaka z wizjii na Kolonii Żeńcy. Przy oględzinach baraku trzeba faktycznie stosować techniki szpiegowskie. Po niecałej minucie jak zatrzymałem się samochodem dla oględzin "obiektu" miałem na karku paru miejscowych z dociekliwymi pytaniami co tutaj robię?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 11:11 am   

Cytat:
Po niecałej minucie jak zatrzymałem się samochodem dla oględzin "obiektu" miałem na karku paru miejscowych z dociekliwymi pytaniami co tutaj robię?

:haha:

Jeszcze kilka zdjec zwiazanych z Gdanskiem (niestety zoom nie dostepny przez internet).

01.jpg
Biuro HIAS w Warszawie, przed wyjazdem do Gdanska (w tle plakat Red Star Line).
Plik ściągnięto 14782 raz(y) 16,77 KB

02.jpg
Biuro HIAS w Gdansku.
Plik ściągnięto 14782 raz(y) 12,72 KB

03.jpg
Biuro HIAS w Gdansku.
Plik ściągnięto 14782 raz(y) 11,72 KB

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 11:29 am   

rispetto napisał/a:
A czy mogły to być tereny po byłym obozie jenieckim na Troylu?

A czy znana jest lokalizacja tego obozu? Może chodzi o tą lokalizację, która zaznaczyłem na pomarańczowo? Nie pamiętam już gdzie ale słyszałem lub czytałem gdzieś, że właśnie tam był obóz przejściowy dla emigrantów zydowskich. Jeżeli byłaby to prawda to nasze zdjęcie przedstawia jeszcze inny obóz.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 11:51 am   

Cytat:
Nie pamiętam już gdzie ale słyszałem lub czytałem gdzieś, że właśnie tam był obóz przejściowy dla emigrantów zydowskich. Jeżeli byłaby to prawda to nasze zdjęcie przedstawia jeszcze inny obóz.

Jak juz pisalem w watku Historia Zydow, stacje kwarantanny byly zazwyczaj umiejscowione w okolicy biur przewoznikow (armatorow). Oboz przejsciowy to bylo jedno a stacja kwarantanny to drugie. Mogly byc obok siebie ale nie musialy. Zreszta na pewno byl jeszcze drugi oboz w Nowym Porcie, czy byly jeszcze inne nie wiadomo. Jesli jednak zrodla podaja, ze przez Gdansk do konca 1920 roku wyemigrowalo 50 000 osob, to chociaz na krotki czas trzeba je bylo gdzies zlokalizowac i jeden oboz to byloby troche za malo na taka ilosc ludzi.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Sty 24, 2005 12:02 pm   

Makabunda napisał/a:
Cytat:
tereny po byłym obozie jenieckim na Troylu?

A czy znana jest lokalizacja tego obozu? Może chodzi o tą lokalizację, która zaznaczyłem na pomarańczowo?

Nie, to było w obrębie Twojej zielonej elipsy.

Odpowiedz do tematu