Wysłany: Czw Sty 27, 2005 7:50 pm I jeszcze jeden barak
Skoro tak się rozwinęły tematy baraków, to chciałabym zapytać o te przy Al. Zwyciestwa między Operą a odziałem terenowym WF Politechniki. Po zbudowaniu Multikina i stacji benzynowej zostały z nich jakieś resztki... czy one też są jakieś historyczne?
Coś mi sie kojarzy, że ktoś mi mówił, że były to budynki obozu jenieckiego lub czegoś podobnego, w każdym razie obozu (być może przesiedleńczego) ale głowy nie dam niestety, gdyż nie pamiętam, kto mi to powiedział, więc nie mogę zapytać
Jeszcze słówko o jednych barakach na ulicy Chrobrego. Te dobrze pamietam z dzieciństwa.
Na ten temat jest tu, w pewnym wątku z gazety, który wyciągnęłam na swiatło dzienne, przeczytałam, wzruszyłam się i... zdziwiłam , że trzy lata juz niedługo będą mijać od tamego czasu i...jak rodzili się Rzygacze
Nie, Narvik nie był obozem jenieckim z I wojny. Został utworzony dopiero w latach 30stych. Początkowo jako obóz pracy dla robotników przymusowych, potem radziecki obóz dla jeńców niemieckich, potem obóz dla ludności niemieckojęzycznej wysiedlanej z Gdańska, a jeszcze później zdaje sie że hotel robotniczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum