A wiesz, że jak wędrowałam torami tejże Kaschubische Bahn, to było takie jedno miejsce, pewien moment, kiedy wydawalo mi się, że zaraz spoza zakrętu , wyłoni się stara ciuchcia ciągnąca wagony, wypełnione ludźmi w dziwnych, niedzisiejszych strojach. I zamarzyl mi się wehikuł czasu - żeby tak choc na chwilkę przenieść się w tamte czasy...
Ja też miałam kiedyś taki odjazd Gdy pierwszy raz, dziecięciem będąc, zobaczyłam przystanek Gdańsk Kolonia...
przejdźcie się tam ludzie, póki jeszcze coś można zobaczyć - za pięć minut skm zamknie trasę do Brzeźna :(((
Gdyby ktoś tam szedł, to poprosimy o fotorelację...
kilka fotek z przystanku Gdańsk-Kolonia można obejrzeć u mnie
www.yesmedia.pl/zkd/index2.html
dział "inne koleje"
ale nie ma to, jak zobaczyć samemu na żywca. naprawdę namawiam
Ostatnio zmieniony przez seestrasse Pią Mar 02, 2007 1:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Gdyby ktoś tam szedł, to poprosimy o fotorelację...
A wiesz Marku, że podczas naszej wrzeszczańskiej wyprawy byliśmy o rzut beretem od tego przystanku? Może i szkoda, że tam nie zajrzeliśmy... Choc z drugiej strony przyznam sie, że te wszystkie zamierające linie kolejowe, dworce, przystanki działają na mnie strasznie przygnębiająco. :( One tak szybko umierają - wystarczy parę tygodni, miesiecy po zamknięciu danej linii i już dworzec/przystanek staje się tylko opuszczoną ruiną. :(
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
wszyscy pamiętamy kolej, którą Anna Kolijaczek dojeżdżała na targ do Wrzeszcza. obecnie na jej "gdańskiej" trasie przypominaja o istnieniu tego połączenia z Kaszubami przede wszystkim zniszczone mosty i wiadukty oraz charakterystyczne nasypy. kto spróbował, wie, że jest to wspaniala trasa na wyjazdy rowerowe lub dłuższe piesze wycieczki.
Mój syn, milośnik kolei a szczególnie kolejki wąskotorowej, dwa tygodnie temu "przeleciał" przez Gdańsk ale MUSIAŁ w te miejsca zaglądnąć, chociaż nie miał za dużo czasu.
A te krzyże to chyba z tego cmentarzyka, o ktorym wspominaliscie tu niedawno, blisko Słowackiego.
Najwyższy czas utrwalić dokładniej resztki wiaduktu nad Słowackiego. W związku z poszerzaniem tego ciągu komunikacyjnego jedna część ma zostac rozebrana.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum