Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Potok Siedlecki
Autor Wiadomość
Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 6:54 pm   

To jest miejsce, gdzie do Kartuskiej dobija ul. Powstańców Warszawy. Stojąc tyłem do szpitala przy Neugarten mamy po prawej budynki sądów, po lewej wylot ul. PW, a przed sobą dziwnie wygięty stawek u stóp kurtyny fortyfikacji Hagelsbergu - to jest właśnie istniejący kawałek tej fosy.

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 7:01 pm   

Wybacz nie doczytałem twojej odpowiedzi. Myslałem, że pozostałości bramy. A raz jak byłem mały udało mi się tam trafić w kaczke kawałkiem chleba. Ale byłem dumny. :hihi:

Bartosz B. 

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 9:06 pm   

Cytat:
A gdzie to się dziś znajduje?

Ulice Powstańców Warszawskich i Pohulanka (dobudówka szpitala).

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 9:26 pm   

Wiem, wiem. Pytałem się gdzie się znajduje bo myślałem, że resztki bramy a nie fosa. Tak to przecież wiem :%

kolja 

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 11:01 pm   

Grün napisał/a:
Potok Szydlicki, jak widać na Twojej mapce, wpadał do Kanału Raduni i wspólnie - tym właśnie akweduktem nad fosą wpływali do Miasta.

a czy kanał, który wypływał z Raduni przy ulicy Wały Jagiellońskie (Elisabeth-Wall) a ujście jego do Motławy było przy ul. Rybackie Pobrzeże (Fischbrücke) to nie jest pierwotny dolny odcinek Potoku Szydlickiego?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Lut 14, 2005 11:19 pm   

To zależy, jak rozumieć pierwotny. Na poniższej mapce drobnymi kropkami oznaczono sieć rzeczną pomiędzy IX a XIV wiekiem, co by oznaczało, że to ujście było raczej w okolicach dzisiejszej ul. Straganiarskiej.

IX-XIVw.jpg
Plik ściągnięto 10622 raz(y) 36,82 KB

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 8:50 am   

Nie, to jest kanał czysto sztuczny. Potok Szydlicki walił prawdopodobnie środkiem ul. Szerokiej, z odnogą między Kościołem św. Mikołaja i Halą targową.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 9:37 am   

Khm khm... jeśli wolno zabrać głos, to hipotezy A. Zbierskiego co do przebiegu sieci wodnej w tym rejonie miasta nie bardzo potwierdzały się w czasie licznych, prowadzonych w latach dziewięćdziesiątych i ostatnio, wykopalisk... więc na razie przyjmijmy, że nie wiadomo, jak uchodził Potok Siedlecki zanim wykopano Kanał Raduni.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 10:37 am   

Nie wiadomo, aczkolwiek kilkumetrowy zasypany ciek wodny został odkryty przy północnej ścianie kościoła.

kolja 

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 6:56 pm   

Grün napisał/a:
Nie, to jest kanał czysto sztuczny.

Czy Rosjanie w marcu 1945 roku z premedytacją wykorzystali wodę z tego kanału do zatopienia pomieszczeń schronu przeciwlotniczego znajdującego się pod Placem Dominikańskim (Dominikanerplatz), czy też przerwanie kanału i zatopienie schronu to skutek „normalnych” działań wojennych?

Jak pisał Grün 23-09-2004 w temacie: Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej
Cytat:
W tym schronie zginęła masa ludzi, zdaje się że zalana wodą.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 7:26 pm   

Z tego co wiem z relacji naocznych świadków, woda przedostała się i zalała niższe kondygnacje schronu w czasie i w wyniku bombardowania. Nic mi nie wiadomo o celowym działaniu w przypadku tego schronu.

Odpowiedz do tematu