"Dział Polski" -> O co chodzi? Co to za dział? Czy to jakiś dział polski w Gdańsku?
Sabaoth napisał/a:
A po co Polacy mieliby promować Freie Stadt Danzig w Warszawie?
A dlaczego nie? Czy np. Polacy mieszkający w Gdańsku nie mogli zorganizować Jarmarku Gdańskiego w Warszawie?
[ps. to tylko moje daleko idące przypuszczenia. Nie upieram się, że tak było, bo nie wiem jak było.]
A po co Polacy mieliby promować Freie Stadt Danzig w Warszawie?
Sądząc z daty, ten Jarmark odbył się przed powstaniem Wolnego Miasta I chyba nie przypadkiem dokładnie w tym samym czasie, kiedy generał Haller zajmował Prusy Zachodnie
A spichrze najbardziej mi się kojarzą z Kazimierzem Dolnym, choć nie są identyczne - to może znaczyć, że Grün ma rację i faktycznie autor obrazka wiedział, że w Gdańsku są spichlerze, tylko że narysował takie, jakie znał - z Kazimierza.
Ja też poszłam tropem Kazimierza...ale nie doszłam tak daleko
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Oto jakiego maila dostałem dzisiaj w omawianej sprawie:
Szanowny Panie!
To miejsce do złudzenia przypomina nadwiślańskie wybrzeże w Kazimierzu Dolnym i stojące na nim spichlerze, w tym spichlerz Krzysztofa Przybyły (Feuersteina) i Mikołaja Przybyły (Ulanowskich) przy ul. Puławskiej. Proszę porównać. http://www.kazimierzdolny...ls.php?album=10
Jeżeli można wiedzieć - skąd pochodzi "obrazek", którym się Państwo tak zainteresowali? Będę wdzieczna za odpowiedź.
Anna Ewa Soria
No to teraz proszę o informację dla pani Anny Ewy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum