Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zagraniczni studenci, Wrzeszcz, co pokazać
Autor Wiadomość
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 4:13 pm   

alberht napisał/a:
gdzie znajduje się dokładnie ta synagoga ? słyszałem o jednej w szkole muzycznej (pewnie ta sama), ale czy ona jest nadal czynna ?

wrzuć słowo "synagoga" w forumową wyszukiwarkę :D

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 4:19 pm   

To raczej szkoła muzyczna jest (była?) w synagodze, a nie synagoga w szkole :D

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 5:02 pm   

Synagoga była (i teraz chyba jest znowu) na ul. Partyzantów (Mirchauerweg) w budynku, w którym jeszcze nidawno mieściła się szkoła muzyczna.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 5:08 pm   

szkoła też się mieści (słynna szkoła na Banditenstrasse :D )

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 5:09 pm   

Jak te nazwy ulic ewoluują :hihi:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 6:02 pm   

Synagogi to tam nie ma. Raz na tydzień spotykają się tam członkowie gminy żydowskiej. Budynek jest nadal szkołą.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 8:24 pm   

Jak koło dwójki, to koniecznie browar (może można tam wejść do środka, a nawet znaleźć jakiegoś przewodnika?), i oczywiście - jak już było mówione - Oskar.
Jeśli chodzi o Wrzeszcz, to oprócz tego co było wspominane przez poprzedników - tetr leśny na Jaśkowej D., altanka Gutenberga (o ile stoi jeszcze), w ogóle spacer lasami; ponadto (o ile jest to możliwe - nie wiem) wejście na Olimp i oglądanie panoramy miasta. W okolicach PG warto przejść okolicznymi uliczkami (stare robotnicze domki). Z innych ciekawostek - Cristal jako nadworna restauracja Wałęsy :D , jeśli w grę wchodzą dalsze rejony, to czołg na al. Zwycięstwa, okolice AMG - domki robotnicze, stare wille......
No i oczywiście knajpy - różne studenckie na ul. Do Studzienki, pub Rugbuś na tejże (może to nic specjalnego, ale mam do tego miejsca sentyment, poza tym maja ceny umiarkowane).
Może któraś z moich sugestii się przyda.
No i pozdrowienia dla mojej "Alma Mater" (II LO).

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 9:55 pm   

Cytat:
ponadto (o ile jest to możliwe - nie wiem) wejście na Olimp i oglądanie panoramy miasta.

Lubiłem tam przychodzić na kawę albo cóś mocniejszego. Ale w dni powszednie, po szkole (chodziłem do Conradinum w tamtych czasach) trzeba było uważać na nauczyciela teorii okrętu (hydrodynamiki), nazywanego przez nas Jazzmanem. Też lubił tam zachodzic na kawę i poczytac sobie prasę. Ale ogólnie byl on bardzo sympatyczny pomimo tego, że nas gonił z Olimpu. A może nie gonił? Może tylko nam się tak wydawało, że nas pogoni i sami wychodziliśmy? :hmmm: Dawne to były czasy i piękne widoki z kawiarni.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Lut 24, 2005 11:04 pm   

tyle, że teraz tam jest bank............

bassa 
matecznik

Wysłany: Sob Mar 05, 2005 8:33 pm   

Klub Infinium ?To sensowny kontakt do wrzeszczanskich młodych twórców...i moze w przyszlosci jakis studencki festival muz-art z tego byc...
PG obowiazkowo,jaaasne.Wizyta w radiu ???
Maybe Theatre Company w Miniaturze ? Coś,co gosciom sprawi przyjemnosc...;-))Jako IM bliskie w egzotycznym Gdańsku.
Corzano ! Aaaaabsolutnie masz rację, ale jak sadzę,szkola nie zna stronki www.ole.most.org.pl i spotkania z OLE nie nagra...szkoda,idealny kontakt dla Gosci...;-)) i duza,miedzynarodowej klasy atrakcja. I trasa po Wrzeszczu na rowerze-2 godz ...super.
Orbis wymyslil,od prywatnej latarni morskiej w Nowym Porcie zaczynajac..rowerowa trase,piekna sprawa.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Mar 05, 2005 9:03 pm   

Cytat:
I trasa po Wrzeszczu na rowerze-2 godz ...super.

A gdzie we Wrzesczu można wypożyczyć rowery dla gości? W Amsterdamie wiem, ale we Wrzeszczu? :hmmm:

sylwia.zdr 
A teraz ja!

Wysłany: Czw Mar 17, 2005 2:32 am   

Szkoła muzyczna w synagodze istnieje - słyszę, jak pod nią przechodzę. Jak zapewne już wiesz- jest vis-a-vis bywszej zajezdni autobusowej- starego Manhattanu ,za wejściem do sklepu Zatoka od str. ul. Partyzantów.
Jak przebiegła routa po Wrzeszczu ze studentami eko i prawa z Afryki-? Coś im się (nie) spodobało? Pozdrawiam.

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Czw Mar 17, 2005 9:43 pm   

szczerze mowiac, to nie byli zachwyceni tym, ze musza isc gdziekolwiek... narzekali, ze jeszcze 10min trzeba isc, ze snieg, ze zimno... a tak poza tym, to mielismy - Fomiego (Kamerun), Chino (Nigeria), Pavlosa (Grecja), Alexa (Portugalia), Tanje i Nicka (Ukraina) - jak sie okazalo, to studentow prawa chyba wsrod nich nie bylo - z pewnoscia czesc z nich studiowala filologie angielska i psychologie, bardzo wporzadku ludzie, mielismy warsztaty nt aids, ekologii, tolerancji i przedsiebiorczosci

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Czw Mar 17, 2005 9:55 pm   

A w końcu co im w Gdańsku pokazaliście? :)

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Pią Mar 18, 2005 5:27 pm   

wyszlismy spod dwojki, przeszlismy przez Plac Wybickiego (Oskar nawet byl!), potem poszlismy, hmm, Danusi (? - pierwsza przecznica od Wajdeloty) doszlismy do kościoła na Czarnej (pokazaliśmy im wnetrze i opowiedzielismy troche, Portugalczyk zauwazyl nawet tabliczke z napisem 'Jan Paweł II' - wytlumaczylem mu o co w niej chodzi ;) ), potem szlismy do PG, jak im powiedzielismy na wysokości Waryńskiego, że jeszcze jakieś 10min, to część z nich nie kryła niezadowolenia z tego powodu ;p Czarna, potem Uphagena, za kortami skręciliśmy w stronę Grunwaldzikiej, tutaj kilka słów nt. Great Avenue, drzew z Holadnii, tramwajów, Radia Gdańsk itp, przy konsulacie niemieckim skręciliśmy w prawo na PG, tam pokazaliśmy im nowe dachy, wahadło Fucalta (dobrze napisałem ? ;p ), budynek, fotki jakie tam były na wystawie, a potem stracili już chęć na wszystko i nie chcieli nawet nadkładać drogi, żeby obejrzeć gmach opery - poszli prosto na skm'ke ;) ale ogolnie rzecz biorac sa bardzo wporzadku :]

Odpowiedz do tematu