Jakiś czas temu do łez wzruszył mnie bilans chyba 10 letniej działalności fundacji Theatrum Gedanense - z zebranych 10 mln złotych na odbudowę teatru na jej bieżącą działalność przeznaczono 7
No i słusznie, w końcu ile może kosztować ustawienie budy z drewnianych desek? cała historia tego rzekomego "teatru elżbietańskiego" przejdzie chyba do historii jako najbardziej "kupiona" blaga marketingowa, ewentualnie ex aequo z krakowskim "Wierzynkiem".
Aaaa.zgadza sie...Fundacja to inne zwierze niz Stow, ma bardzo wysokie koszty stałe i to wynika niestety z ustawowych obowiazkow ( m.in audyt co roku ! powazna ksiegowosc...).Ale tez fundacje zaklada sie do administrowania duzym obiektem (majatkiem) i chodzi o sprawny zarząd w sensie-zarzadcy...pracownika !! Szefa...i sensownej ksiegowej.Dlatego smiesza mnie pomysly rejestrowania fundacji za 1000 zl w celu wyłącznie np posiadania wizytowki Prezesa...konia kuja a zaba noge podstawia!
To tak, jakby rejestrowac Spolke Akcyjna do prowadzenia jednoosobowo kiosku na rogu ;-))
a zegary... i Horlogium -toc mozna spytac pana Rybczynskiego - takze o dostep do malo znanych dokumentow..fotek..spraw...Namiary oficjalnie wisza na stronce www.zabytki-tonz.pl
przy- Oddzial gdansk. To niezwykle skromny zyczliwy starszy pan, dlatego moze malo sie słyszy...a on robi duzo !
Nie mam pojecia czy istnieje stronka Horlogium - i czy to sie nie pokrywa z Stow Zegarow Wiezowych- jakos nie wgłebiałam sie w to, po prostu nie wiem. Moze ktos z FDG wie wiecej ?
Hymn tez słuzy ,,poprawie urody miasta,,- no moze z wyjatkiem tego, co musieli spiewac ludzie na pierwszym spotkaniu-Zdjeciu Gdanszczan...jakos tak 13 czerwca ?? 2000 r ? Byliscie ???
No wiesz ?!!! toz sie konkurs odbyl na jakąs wspolna piesn gdańszczan..i wygral red Skutnik chyba ale tekst byl...hmmm..jak by tu dyplomatycznie...;-))) nie ma Gdansk szczescia do swoich piosenek...Ciezko uznac w tej konkurencji psa co Glos Wybrzeza w pysku niósl ( w Sopocie zreszta..)
A mówic przed fotka kazali- Marmelaaaada ! Hi hi...
A mówic przed fotka kazali- Marmelaaaada ! Hi hi...
Ja wrzeszczałem: "Marmelaaada" !! i "Tu jestem" I co ? Figa. Na zdjęciu widać tylko moją rękę. Ale o konkursie na wspólną pieśń gdańszczan nie słyszałem, a tymbardziej o hymnie. Jakiś czas później nasze Władze ogłosiły konkurs na napisanie hymnu gdańskiego, zgłosiło się parę osób. Ktoś nawet wygrał i cisza. Ani widu ani słychu.
No własnie...tak jakbysmy Bazuny nie mieli....i Festiwalu Trampek i Trampków latem w Teatrze Lesnym ...i grup poetyckich...i muzycznych.... www.yass.art.pl Ech, żeby choc turniej limerykow...;-))
No wiesz...niekoniecznie hymnu...mysle o tym, ze ludzie lubia swoje miasto rowniez wtedy, gdy jak w Krakowie- Sikorowski i Turnau spiewaja o niezwyklych klimatach..uswiadamiajac takze samym krakowianom w jak niezwyklym miescie przyszlo im zyc (nie przenoscie nam stolicy do Krakowa..../ ....choc dla serca nie najlepsze tu powietrze...).Uroda pomyslu Lecha Parella z Zdjeciem Gdanszczan tez polegala na naturalnosci i odkryciu prawdziwej potrzeby zwyklego gdanszczanina-jak tytul watku ,,Jestem stad..,,...Calkiem inne klimaty i oficjalne zadęcie na Swiatowym Zlocie Gdańszczan to własnie przeciwny biegun tej bajki.Coz..mozna i tak...ale Zdjecie sie wspomina-heh, zdarzylo sie nawet ze zwykla kartka pocztowa z pieczatka z tego dnia(Zdjecia) byla najcenniejszym prezentem slubnym w 2003 roku w kanadyjskim domu (u polonii).Fakt, bylo ich tylko 10.tys- a malo kto odstal na poczcie na Długiej po datownik okolicznosciowy...i sie zrobil z tego cenny rarytas!
Dodałem na moją stronę słowa hymnu Wolnego Miasta Gdańska, czy ktoś mógłby ten hymn przetłumaczyć na polski? Tak bardziej artystycznie?
Danzig On-line - Hymn FSD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum