Pełen zaskok! Ale jaki miły.
Patrze: "O fajny temat ! Hyhyhy zobaczymy co napisza jak wkleje z dwie "nasze" pocztówki."
Wchodzę, a tu Parker rozłożyła mnie na częsci pierwsze. Bardzo elegancko
(Swoją droga to tez się zastanawiałem czy przypadkiem się nie narażam hihi)
Jeszcze dwie pocztówki. Te są już historyczne, bo zeszłoroczne (Wyszły też w druku )
Patrze: "O fajny temat ! Hyhyhy zobaczymy co napisza jak wkleje z dwie "nasze" pocztówki."
Wchodzę, a tu Parker rozłożyła mnie na częsci pierwsze. Bardzo elegancko
Btw. czemu lechiści często piszą na swoich gadżetach o WMG? Nie mogę dostrzec związku.
Absolutnie nie zamierzam rozpętywać sporów narodowościowo-politycznych i nie chciałbym, by dyskusja poszła w tym kierunku. Chodziło mi jedynie o motywacje. Mi to nie przeszkadza, ale chciałbym wiedzieć dlaczego odwołują się akurat do tego wycinka w historii Miasta i jaki to ma związek z klubem pilkarskim.
Zwiazek raczej symboliczny jest z latami 80-tymi (tak mi sie wydaje).
Otóż to! Dokładnie tak!
Ma to znaczenie bardziej stanu ducha ludzi związanych z tym klubem, niż w dosłownym znaczeniu WMG.
W latach 70tych i 80tych ubiegłego wieku, ludzie mogli publicznie swoje poglądy wyrażać tylko na imprezach sportowych, Lechii nieźle wtedy szło, a więc jedno pięknie uzupełniało drugie. "Sieprniowe dni" tylko to podkreśliły (zupełnie nic nie umniejszając tym dniom). Jak wiadomo Gdańsk zawsze był inny i zawsze niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju, krnąbrny, dumny i wielki
(nierozmyłem zbytnio tematu?)
W tym przypadku termin "Wolne Miasto" odnosi sie do tempa w jakim do Gdańska wraca I liga
A na serio - jak sądzę, większość kibiców niezbyt się w historycznych realiach orientuje, a "Wolne Miasto" to po prostu ładnie brzmiąca, wyróżniająca Gdańsk etykietka, zakorzeniona w powszechnej (nie tylko gdańskiej) swiadomości - podobnie jak Kraków jest "Królewskim Stołecznym Miastem", Zakopane "zimową stolicą polski" itd.
Korzystając z pięknej pogody i wolnego dnia wybrałem się na spacer. Zobaczcie, jak pięknie urosły kolorowe piórka na drzewach w centrum Soedertälje, przyleciała nawet czarownica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum