Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
60-ta rocznica zdobycia/wyzwolenia (niepotrzebne skreślić)

Czy w 1945 r. Gdańsk został przez Armię Czerwoną:
Zdobyty
93%
 93%  [ 31 ]
Wyzwolony
6%
 6%  [ 2 ]
Głosowań: 33
Wszystkich Głosów: 33

Autor Wiadomość
kolja 

Wysłany: Pią Kwi 01, 2005 10:19 pm   

Zoppoter napisał/a:

Nawet "uprzątnięcie" Żydów polegało przede wszystkim na ich przegnaniu, a w mniejszym stopniu na masowych mordach. Przecież ktoś ten Izrael zaludnił po wojnie...

Nawet w Brygidzie z takim poglądem się nie spotkałem. :hmmm: Chętnie bym poznał fakty, dokumenty potwierdzające tezę wyrażoną przez Zoppotera.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Kwi 01, 2005 10:21 pm   

Drobna uwaga dotycząca Volkslisty: do przyjmowania grupy "Eingedeutsch" zachęcali Kaszubów działacze polskiego podziemia, za co potem ludzie, którzy tym namowom ulegli, zostali wysiedleni po 1945 r. przez czerwoną władzę polską. Czyli jak zwykle mniejszość, próbująca przeżyć, dostała od obu stron. To, że większość (nie wiem na ile większa w prawdzie) Kaszubów to obecnie Kaszubi-Polacy, jest wynikiem przeprowadzonej po wojnie akcji degermanizacji podbitych terenów.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Kwi 01, 2005 11:12 pm   

kolja napisał/a:
Zoppoter napisał/a:

Nawet "uprzątnięcie" Żydów polegało przede wszystkim na ich przegnaniu, a w mniejszym stopniu na masowych mordach. Przecież ktoś ten Izrael zaludnił po wojnie...

Nawet w Brygidzie z takim poglądem się nie spotkałem. :hmmm: Chętnie bym poznał fakty, dokumenty potwierdzające tezę wyrażoną przez Zoppotera.

Nie wiem, co ja moge miec wspólnego z Brygidą, ale rzeczywiście źle napisałem.

Nazisci wymordowali ok. 5 - 6 mln Żydów. Ludnośc Izraela, rekrutująca sie głównie z osób przepedzonych przez nazistów z Niemiec i całej Europy, lub potomków tych przepędzonych osób, to dziś ok. 7 mln. Nie wiem jak to liczyć, bo ostatni napływ imigrantów miał miejsce 50 lat po wojnie z Rosji, a wcześniej przez te 50 lat ludnośc wzrastała z powodu przyrostu naturalnego i z powodu owej imigracji. Jako, że przyrost naturalny z reguły w zamożnych krajach jest raczej mało znaczący, podejrzewam, że raczej decydowała tu imigracja. Zatem ostroznie mozna szacować, że liczba Żydów przepędzonych przez nazistów (lub ich potomków) była porównywalna lub nieco mniejsza niz liczba Żydów wymordowanych. Czyli jest inaczej, niż wczesniej pisałem. Za błąd uprzejmie przepraszam. Z jakiegoś powodu byłem przeświadczony, że Izrael liczy jakieś 20 mln ludzi, byc moze że gdzieś kiedys przecytałem taką fałszywą informację.

To jednak nie zmienia sensu całej reszty moich wypowiedzi na temat porównania rezimu nazistowskiegoi sowieckiego.

JWL 
Woytek

Wysłany: Sob Kwi 02, 2005 6:58 pm   

"Przybysz" raczej nie powinien wypowiadać sie, co do kwesti żydowskiej, może to byc bardzo niebezpieczne dla niego :pojedynek:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sob Kwi 02, 2005 7:08 pm   

JWL napisał/a:
"Przybysz" raczej nie powinien wypowiadać sie, co do kwesti żydowskiej, może to byc bardzo niebezpieczne dla niego :pojedynek:

:wow: Możesz jakoś rozwinąć tę myśl?
To, że ktoś napisał niewiele postów na forum nie jest powodem, żeby nie pozwalać mu się w jakiejś kwestii wypowiadać. (Sam zresztą też jesteś "przybyszem"). I niby czemu miałoby to być dla niego niebezpieczne? :%

kolja 

Wysłany: Wto Kwi 05, 2005 2:51 pm   

JWL napisał/a:

Czyżby przez Brygidę? Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.

Zoppoter napisał:
Cytat:
Ludnośc Izraela, rekrutująca sie głównie z osób przepedzonych przez nazistów z Niemiec i całej Europy, lub potomków tych przepędzonych osób, to dziś ok. 7 mln.

To nie Niemcy przepędzali Żydów, to Żydzi starali się uciec przed nieuchronną zagładą zgotowaną im przez Niemców na terenie całej strefy wpływów III Rzeszy.
I nie znam Żyda, który stojąc przed komora gazową dostał od Niemca wybór: Palestyna albo Śmierć.
Co do ilości „przepędzonych” Żydów to w 1945 roku w Palestynie mieszkało ich około 500 tysięcy. Dla przykładu podam, że w Getcie Warszawskim w 1942 roku przebywało 450 tysięcy Żydów, którzy co? nie chcieli? nie mogli? nie dali się przepędzić?.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Kwi 05, 2005 2:59 pm   

kolja napisał/a:
To nie Niemcy przepędzali Żydów, to Żydzi starali się uciec przed nieuchronną zagładą zgotowaną im przez Niemców na terenie całej strefy wpływów III Rzeszy.
I nie znam Żyda, który stojąc przed komora gazową dostał od Niemca wybór: Palestyna albo Śmierć.
Co do ilości „przepędzonych” Żydów to w 1945 roku w Palestynie mieszkało ich około 500 tysięcy. Dla przykładu podam, że w Getcie Warszawskim w 1942 roku przebywało 450 tysięcy Żydów, którzy co? nie chcieli? nie mogli? nie dali się przepędzić?.

Ale prześladowania Żydów nie zaczęły się od komór gazowych. Naziści ich prześladowali już od 1933 roku, a komory uruchomiono około dekady później.

Nie wiem jaka część Żydów sama uciekła przed nazistami, a jaka została przepędzona. I nie chodzi o ludność Plaestyny w 1945 roku. Bo napływ ludzi do Izraela trwał całe dziesięciolecia, z czego domiująca częśc to byli ludzie (lub ich potomkowie) wczesniej wypędzeni przez nazistów z terenów, gdzie ci ostatni rządzili.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Kwi 05, 2005 10:12 pm   

Chociażby Żydzi gdańscy... Zginęli tylko ci, którzy nie wyjechali - co by nie mówić, to na swój sposób im to ułatwiono...

Odpowiedz do tematu