Wysłany: Sob Cze 05, 2004 3:35 pm Tag der Danziger
W niemieckim mieście Luebeck 21 i 22 sierpnia odbędzie się spotkanie wygnanych przed 1945r. Gdańszczan. Mają przyjechać z całego świata wraz ze swoimi rodzinami...
Na szczęście nie wszyscy Danziger są tak skrajnie myślący jak "wygnana" z Rumi Erika Steinbach.
Wielu z nich ma tylko wielki sentyment do dawnego Gdańska...
Można to spolszczyć na "mniejszościowcy". Ale to jest związek mniejszości niemieckiej w Gdańsku, a nie związek mniejszości Danzigerów w Gdańsku. Może to nie Danzigerzy?
Kiedyś miałem okazję bliżej poznać Gerharda Oltera, rozmawiałem nawet o mojej stronie, ale nie wyglądał na bardzo zainteresowanego współpracą.
Nie chodzi o jakieś związki mniejszościowe czy organizacje niemieckie. Chodzi o ludzi, którzy mieszkali kiedyś w Gdańsku, są to starsze osoby mające sentyment do tego miasta.
Latem na starówce (300 km>>) można spotkać wielu z nich, i jak ktoś zna niemiecki to czasami może usłyszeć ciekawe historie o dawnym Gdańsku...
Ale właśnie ci ludzie nie są nigdzie zrzeszeni, przynajmniej nie w Związku Mniejszości Niemieckiej w Gdańsku. A Związek nie interesuje się historią Gdańska chyba, że ma z tego jakieś korzyści. Ja sam miałem okazję poznać wielu byłych Gdańszczan i znam ich sentyment do ich (i naszego) rodzinnego miasta.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum