Wysłany: Wto Cze 14, 2005 10:19 am "Boerse Danzig"
Na stronie Sabaotha znajduje się pocztówka z Nowego Portu, opisana jako "Budynek giełdy towarowej w Nowym Porcie". Moim zdaniem to pomyłka, a pokazany budynek o nazwie "Boerse Danzig" był po prostu gospodą-hotelem. Zresztą w albumie "Brzeźno. Nowy Port" jest nieco inne zdjęcie tego fragmentu ul. Starowiślnej, i na szyldzie można odczytać "Hotel zur Boerse Danzig, Wilhelm Schaape" (nazwiska nie jestem na 100% pewien).
Co prawda obecnie słowniki tłumaczą "Boerse" jako giełda, ale mam wrażenie, że dawniej to słowo miało także inne znaczenia - m. in. zajazdu, stąd chyba pochodzi m. in. polskie "bursa". W pierwszym albumie "Był sobie Gdańsk" było też zdjęcie zajazdu "Boerse Weichsel", stojącego, o ile pamiętam, chyba gdzieś na Przeróbce.
A tak przy okazji - hotelik "Boerse Danzig" w Nowym Porcie, Weichselstrasse 13, znajdował się dokładnie w miejscu, gdzie od XVII wieku stała karczma balastowa (Ballastkrug) - później, gdy powstała druga karczma o tej samej nazwie, określana jako "wielka" (Große Ballastkrug), dla odróżnienia od "małej" karczmy balastowej powyżej Szańca Zachodniego.
Dzieki Pumeksiu, to faktycznie bardziej wyglada na zajazd albo hotelik niz na gielde. Podajac polski opis kierowalem sie raczej slownikowym tlumaczeniem Boerse.
Ależ nie ma za co Tak mi tylko wyszło a propos sprawy karczmy balastowej, a ściślej - rzekomej małej karczmy balastowej , która nigdy karczmą nie była.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum