Myślę, że można, w końcu to antykwariat. Tylko ich stan ponoć nie jest najepszy, bo z tych litografii zrobiono swoisty album naklejając je na jakieś tektury. W zestawie tym jest 19 z 20 litografii, tę brakującą też mają, ale z innego zestawu - to ten ostatni, niewyraźny skan.
Najlepiej sam ich spytaj, powiedz jeszcze, że trafiłeś do nich przez forum, to może dostaniemy więcej takich smakowitych kąsków.
powiedz jeszcze, że trafiłeś do nich przez forum, to może dostaniemy więcej takich smakowitych kąsków.
Podczas mojej drugiej wizyty w antykwariacie powołałem się na forum No i chyba w dużej mierze dzięki temu od czasu trzeciej wizyty mogę liczyć na rabaty (przynajmniej dotychczas tak było)
Słyszeliście coś więcej o tzw. tece Gretha czyli zbiorze 20 litografii przedstawiających Gdańsk wyd. przez Theodora Bertlinga ok. 1860 r.?
No cóż Julius Greth to nie jedyny rysownik wydający w tym czasie litografie z wedutami Gdańska. Ale jeden z bardziej uznanych, wydaje mi się, że stosunkowo najczęściej reprodukowane są litografie nr 2, 5, 17 i 20. A ilustrację nr 13 też powinni kojarzyć ci którzy czytali książkę Jadwigi Habeli "Ratusz Staromiejski w Gdańsku"
Ale o autorze tych ilustracji chyba niewiele wiadomo, w książce Ludzie Dzięwiętnastowiecznego Gdańska nie ma nawet ramowych dat jego życia.
Litografia z rysunku 06.jpg powstała (wg J. Habeli) w 1854 r., ta druga (13.jpg) musi być pżźniejsza - nowy budynek sądowy na parcelach przy Bielańskiej 5/6 wzniesiono w latach 1859-62, widać też różnice w kształcie okien Ratusza - na 06.jpg prostokątne, na 13.jpg z łukami u góry. "Stary sąd" to oczywiście Ratusz Staromiejski - należał do sądu od 1803 r., ale w związku z koniecznością prac adaptacyjnych, zaczął pełnić swe funkcje dopiero od sierpnia 1806 (z przerwą na lata 1807-13). I pełnił je aż do 1910 r., kiedy to oddano wiadomy budynek przy Neugarten.
Ale o autorze tych ilustracji chyba niewiele wiadomo, w książce Ludzie Dzięwiętnastowiecznego Gdańska nie ma nawet ramowych dat jego życia.
No to jest dobry temat do Akademii
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum