gdyby te poprzednie z NRD i RFN wystarczały, to nikt nie zawierałby trzeciego ze zjednoczonymi Niemcami
No nie do końca tak było, układ z 1990r. POTWIERDZAŁ granice z wcześniejszych traktatów, a był zawarty tylko dlatego, że powstał nowy podmiot - zjednoczone Niemcy.
:
Żaden nowy podnmiot nie powstał, to nadal była i jest RFN. Prawny następca III Rzeszy, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
A układ z 1990 roku był symbolem (Polacy uwielbiają symbole), gestem uczynionym jako spełnienie żądań Polski w czasie tzw. rozmów 2+4. Bez żadnego znaczenia prawnego, ale za to jak to wyglądało w telewizji...
na stojącej jeszcze [chyba siłą woli] części cegielni za Wiśliną...
CIekawostka - znalazłem jeszcze drugi, także traktujący o Froncie, z tym że hasło brzmi
NIECH ŻYJE FRONT NARODOWY, NASZ.... [dalej nie pamiętam].. napis znajduje się na poczcie nr.2, obok dworca PKP. Nie mam niestety zdjęć... Może ktoś będzie w okolicy z cyfrą
front.jpg
Plik ściągnięto 11309 raz(y) 56,99 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
a propos Sierpnia i walki o wolność naszą i waszą niestety tego napisu dawno już nie ma, ale był na pewno na betonowym płocie, rzut beretem od przystanku skm Gdańsk-Żabianka. brzmiał pięknie
NIECH ŻYJE GRANICA POLSKO-CHIŃSKA NA URALU
Podobnej treści napis [podobnej do zamieszczonego na zdjęciach, nie do wspomnianego przez Seestrasse] był niegdyś [na pewno jeszcze w 1998] na wysokości stacji obsługi pojazdów na Starych Szkotach znajdującej się Vis a vis Kościoła.
PS- ale awansowałem Czy po Mistrzu Latarni jest Władca Pierścieni?
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Troche z - bardziej wspolczesne ale istniejace juz tylko na starych zdjeciach:
Tresc 1 - rekonstruowana: "Dbaj o porzadek i czystosc na stanowisku pracy"
Tresc 2 - rekonstruowana: "zaspokajanie potrzeb spolecznych nadrzednym celem polityki [partii]"
Troche z - bardziej wspolczesne ale istniejace juz tylko na starych zdjeciach:
Tresc 1 - rekonstruowana: "Dbaj o porzadek i czystosc na stanowisku pracy"
Tresc 2 - rekonstruowana: "zaspokajanie potrzeb spolecznych nadrzednym celem polityki [partii]"
Sabcio nie koniecznie. Sporo takich napisów jest w stoczniach po dziś dzień.
Przejżyj sobie moją galerię zrobioną przy okazji Dnia Stoczniowca to sam zobaczysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum