Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Motorzyści na Renn-platzu
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 10:51 am   

Ale od dworca do See Strasse (obecnie Boh. Monte Cassino vel Obroncow Monte Cassino :mrgreen: ) trzeba bylo isc w lewo!

AlterEgo 

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 1:27 pm   

Sabaoth napisał/a:
Ale od dworca do See Strasse (obecnie Boh. Monte Cassino vel Obroncow Monte Cassino :mrgreen: ) trzeba bylo isc w lewo!
Gdyby podjechał z Gdańska dłuuuuuuuugi pociąg, a ktoś siedział w pierwsztym wagonie, to chyba nie :D :D :D

Inna wersja - można pójść prosto, równoległą do See Str. i po dnie morza dojść do czubka molo :D

A na serio, to nie znam Sopotu i na pierwszy rzut oka na mapkę skojarzyłem kierunek prosty. Ech... Czepiacie się szczegółów ;P

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 1:30 pm   

Cytat:
Czepiacie się szczegółów

czasem odbywają się wręcz nieoficjalne zawody, kto się bardziej uczepi, musisz się przyzwyczaić :hihi:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 1:35 pm   

a propos czepialstwa :hihi:
Cytat:
Idąc prosto See Strasse - dojśc można do molo - prawda?

w Sopocie jeszcze tak... :D

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 5:53 pm   

AlterEgo napisał/a:
Gdyby podjechał z Gdańska dłuuuuuuuugi pociąg, a ktoś siedział w pierwsztym wagonie, to chyba nie :D :D :D

Pod warunkiem, ze lokomotywa zatrzymałaby sie jakies 150 metrów za końcem peronu i - co za tym idzie - za semaforem wyjazdowym... Nie stosuje sie takich praktyk.

AlterEgo napisał/a:

Inna wersja - można pójść prosto, równoległą do See Str. i po dnie morza dojść do czubka molo :D

Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód. Bo idąc prosto od dworca doszedłbyś do Królewca, ale o molo w Sopocie bys nie zahaczył...

AlterEgo napisał/a:

A na serio, to nie znam Sopotu i na pierwszy rzut oka na mapkę skojarzyłem kierunek prosty. Ech... Czepiacie się szczegółów ;P

Skoro juz piszesz takie szczegóły... które sie nie pokrywają z rzeczywsitością...

Nikt od Ciebie nie wymaga znajomości Sopotu, własnie dlatego rzecz sprostowałem.

A Grünberg bardzo mi się podoba. Ale to mało odkrywcza uwaga raczej :mrgreen: :mrgreen:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 6:01 pm   

Zoppoter napisał/a:

Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód.

powiedziałbym, że raczej północny zachód :hihi:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 10:18 am   

danziger napisał/a:
Zoppoter napisał/a:

Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód.

powiedziałbym, że raczej północny zachód :hihi:

Gdyby skręcił z plaży na północny zachód, to poszedłby po lądzie do Kamiennego Potoku...

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 11:15 am   

:blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 11:51 am   

Mikołaj napisał/a:
:blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah: :blahblah:

Ale się naklikałeś... :mrgreen:

Ja po prostu próbuję pokryć wstyd, że o tych motocyklowych wyscigach wiem tylko, że były i nic ponadto...

Polskie źródła wiedzy o historii motoryzacji skrzętnie pomijają podobne imprezy na terenach obecnie polskich, ale niepolskich przed wojną. Jeśli chodzi o nasze strony, to można znaleźć co najwyżej coś o imprezach motorowych w Gdyni...

Z historii Gdyńskiego Automobilklubu:

1938 czerwiec - W międzynarodowym wyścigu motocyklowym po ulicach Gdyni (200 km) Julian Łączyński na angielskim motocyklu Rudge zdobywa pierwsze miejsce.

Tyle o imprezach motocyklowych organizowanych przez Gdynski Automobilklub... Samochodowych imprez było więcej, ale zdaje się, ze nie interesują one naszego gościa z Góry Gruena.

rispetto 

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 12:00 pm   

Mikołaju blah Ci się zacięło
...........................................

AlterEgo 

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 1:36 pm   

Zoppoter napisał/a:
Ja po prostu próbuję pokryć wstyd, że o tych motocyklowych wyscigach wiem tylko, że były i nic ponadto...
Nie martw się - autorzy strony o torze wyscigowymw Sopocie też nic nie wiedzą. Proszą mnie o garśc info i scan'y :D :D :D

Cytat:
Polskie źródła wiedzy o historii motoryzacji skrzętnie pomijają podobne imprezy na terenach obecnie polskich, ale niepolskich przed wojną. Jeśli chodzi o nasze strony, to można znaleźć co najwyżej coś o imprezach motorowych w Gdyni...
A może to brak materiałów z tamtego okresu? Ktoś mi mówił, że w przedwojennych gazetach pisano po niemiecku, czasami literkami gotyckimi.

Cytat:
Z historii Gdyńskiego Automobilklubu:

1938 czerwiec - W międzynarodowym wyścigu motocyklowym po ulicach Gdyni (200 km) Julian Łączyński na angielskim motocyklu Rudge zdobywa pierwsze miejsce.

Tyle o imprezach motocyklowych organizowanych przez Gdynski Automobilklub... Samochodowych imprez było więcej, ale zdaje się, ze nie interesują one naszego gościa z Góry Gruena.
Gdynia przed wojną rywalizowała na motocyklach w trójmeczach z Poznaniem i Bydgoszczą :) Więcej o tym napiszę niebawem.

A co do autek, to masz rację. Wolę dwa kółka :)

- - - - -

edit:
chciałem dodać tu dwie fotki starego Sopotu, znalezione w necie, ale są zbyt duże (po ok. 900 kB) :(

edit:
udało sie pomniejszyć :) z *.bmp na *.jpg :)

zoppot kurhaus - copy.JPG
Plik ściągnięto 12232 raz(y) 76,5 KB

zoppot 01.JPG
Plik ściągnięto 12232 raz(y) 65,33 KB

Ostatnio zmieniony przez AlterEgo Czw Wrz 08, 2005 1:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 1:46 pm   

AlterEgo napisał/a:
Cytat:
A może to brak materiałów z tamtego okresu? Ktoś mi mówił, że w przedwojennych gazetach pisano po niemiecku, czasami literkami gotyckimi.

No i cóż stąd? Są jeszcze przy życiu osoby *), które potrafią się posługiwać językiem niemieckim pisanym gotykiem. I przetłumaczyć tekst na polski.

*)Sformułowanie Pumeksa. :mrgreen:

AlterEgo 

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 1:55 pm   

Zoppoter napisał/a:
No i cóż stąd? Są jeszcze przy życiu osoby *), które potrafią się posługiwać językiem niemieckim pisanym gotykiem. I przetłumaczyć tekst na polski.
Zapewne. Ale ja we Wrocławiu nie posiadam tych gazet ani nie znam nikogo, kto by zechciał poświęcić mi tyle czasu, by pomóc.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 2:03 pm   

AlterEgo napisał/a:

edit:
chciałem dodać tu dwie fotki starego Sopotu, znalezione w necie, ale są zbyt duże (po ok. 900 kB) :(

edit:
udało sie pomniejszyć :) z *.bmp na *.jpg :)

Hi hi, na tym drugim widać nawet miejsce, gdzie jakieś 10 lat później stanie moja kamienica...

AlterEgo 

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 2:06 pm   

Zoppoter napisał/a:
Hi hi, na tym drugim widać nawet miejsce, gdzie jakieś 10 lat później stanie moja kamienica...
Pewnie i tak znacie te fotki...
Mnie się te dwie spodobały, gdy przeszukiwałem strony wyrzucone przez zapytanie "Zoppot Renn" w googlach :D

Odpowiedz do tematu