Malgos! Przepiękne fotki wstawiłaś. To są pocztówki czy pochodzą z jakiejś ksiązki? Podoba mi się dawna forma architektoniczna gdańskiej twierdzy. Pozdrawiam!
Jeszcze jedna stara pocztówka - ze zbiorów Roberta Hirscha, opublikowana w artykule tegoż, w tomie "Twierdza Wisłoujście. Historia, teraźniejszość, przyszłość".
No to jeszcze jedna fotografia gdańskiej twierdzy - stara kartka pocztowa wystawiona niedawno na niemieckim ebayu. Umielibyście określić przedział czasowy, z którego pochodzi ta fotografia? Pozdrawiam!
Napewno po 1889 r. - wtedy spłonęło barokowe zwieńczenie wieży. Napewno też przed 1945 r. - kiedy szlag trafił widoczny na zdjęciu stożkowy dach. Przyglądając się kształtowi statkeczku prującego wodę i liternictwu podpisu pod pocztówką, stawiałbym na lata 20ste, bądź trzydzieste. Ale to tylko przypuszczenie.
Dziękuję za takie sprecyzowanie ram czasowych. Stempel na drugiej stronie kartki wskazuje na wysłanie jej w roku 1941 ale to jeszcze niczego nie dowodzi w temacie roku wykonania zdjęcia. Pozdrawiam!
Przeglądałem dzisiaj książkę Jacka Friedricha (tekst) i Adama Pękalskiego (ilustracje) "Gdańsk dla młodych podróżników". Na str. 128 trafiłem na prawdziwą perełkę: Wisłoujście to jedyna twierdza morska w całej Polsce. kto jest za, kto przeciw?
Muzeum Historyczne Miasta Gdańska podaje : [...]
Twierdza Wisłoujście - unikatowa w skali światowej fortyfikacja z XV-XVII w., jedyna
zachowana na terytorium Polski twierdza morska.
Więc jak to jest z tymi twierdzami morskimi? Jedyna czy nie? Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum