co do tych katowickich-to przerobiony projekt 105n-czyli fabryczny 111n,jedzie w dwie strony jako wahadło-podczas remontów torów.miał jeździć do bytomia ,ale w 2 sztuki[a tylko tak jest dwukierunkowy]jest za ciężki-i zbyt energożerny jeśli zaś o modernizacje chodzi-1 szt NGd99[czyli Citadis 100-te najnowsze dwuprzeguby]kosztuje 3 mln pln ,a modernizacja kilkunastu szt 105n tyle samo,mając na uwadze okres expl.tramwaju ok 30 lat-trzeba policzyć[samoobrona kazała-bo albo kilka osób wygobnie-reszta chodnikami-albo więcej jedzie ale bez luksusu]
W Elblągu mają bardzo ciekawe tramwaje, do dzisiaj chyba jeżdżą 4N (ale mogę się mylić, w każdym razie z sześć lat temu widziałem). A co to jest za model na trzech zdjęciach poniżej?
te ,,niemce,,to gt6 z Moguncji[a enki jeszcze tylko jako historyczny-i nie 4n a 5n 5nd-wąskotorowe]reszta tramwajów 5n trafiła do Jeleniej Góry-1 szt,Legnicy -1sz,Grudziądza-2 szt-zezłomowane
Tramwaj linii nr 2 wbił się w tył "dwunastki" na ul. Pomorskiej. Powód - brak zasilania. Dzień wcześniej ten sam pojazd miał taką samą awarię na linii 6. Mimo to znowu wyjechał w miasto wozić ludzi.
Do zdarzenia doszło w ostatni czwartek o 5.45. Gdy jadąca ul. Chłopską "dwójka" zbliżała się do skrzyżowania z Pomorską, motorniczy zauważył, że nie może sterować pojazdem. Zamiast skręcić w prawo do Jelitkowa, pozbawiony możliwości hamowania wóz nr 1323 skręcił w lewo w stojącą na przystanku "dwunastkę". Na szczęście nie jechał szybko, więc uszkodzenia były niewielkie, nikomu też nic się nie stało. Zakład Komunikacji Miejskiej na razie nie chce mówić o powodach kolizji. "Gazeta" dowiedziała się jednak, że przyczyną był brak zasilania układów sterowania. Ustaliliśmy również, że w środę ten sam "1323" miał podobne problemy. - Wieczorem wysiadło w nim zasilanie, a akumulatory, które powinny umożliwić hamowania, były wyładowane - powiedział nam jeden z motorniczych, proszący o anonimowość. Z naszych ustaleń wynika, że w czwartek akumulatory również na nic się nie zdały. Dlatego motorniczy nie mógł ani przestawić zwrotnicy w stronę Jelitkowa, ani tym bardziej wyhamować na przystanku. Sprawne akumulatory są warunkiem prawidłowego działania tramwaju w przypadku braku prądu, np. z powodu chwilowego spadku napięcia w sieci. Czy to możliwe, że w nocy nikt nie zajął się felernym pojazdem i na miasto wypuszczono tramwaj, który w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa? Wczoraj nie otrzymaliśmy od ZKM odpowiedzi na nasze pytanie w tej sprawie. Zabroniono nawet fotoreporterowi "Gazety" wstępu do zajezdni we Wrzeszczu, gdzie stoi uszkodzony w czwartkowym wypadku tramwaj.
Bardziej rozmowny był Piotr Michalski z Zarządu Transportu Miejskiego, który od pół roku w imieniu miasta kupuje usługi przewozowe od ZKM-u. - Umowa z ZKM wymaga od przewoźnika podstawiania w pełni sprawnych pojazdów - zapewnia Michalski. Po chwili dodaje jednak, że nie ma żadnej możliwości sprawdzenia, jak ZKM się z tego obowiązku wywiązuje, gdyż umowa takich procedur kontrolnych nie przewiduje. Przewiduje natomiast kary za niewyjechanie pojazdów na trasę.
- I właśnie wyjazd wszystkich tramwajów, nawet jeśli są niesprawne, jest priorytetem dyrekcji ZKM - mówi anonimowo motorniczy.
Co do elbląskich 5n-parę trafiło do bielska gdzie istnieje muzeum komunikacji miejskiej.A w temacie poszukiwań zabytków-z "gazety bydgoskiej"[tytuł coś w tym klimacie][tak dziwna forma postu wynika z mego niedouczenia w technice komputerowej-jak ktoś ma siły mnie poduczyć-czekam]
a tak "bydgoszczak" wyglądał kiedyś...tylko ten opis 1935..jeśli wycofano go w 1914...ale na fotach bydgoskich nie mam podobnego do "staruszka""altanki"no i w informacjach nie zawsze jest coś konkretnego...jak ktoś coś wie...pisać!!!
1323 wygląda na tramwaj nie remontowany w Łodzi ,lecz w Protramie wrocławskim lub zntk Gdańsk
1323 był remontowany w protramie. Przy okazji pytanie, dlaczego bez mojej zgody są tu publikowane moje fotki tego wozu, i to w dodatku z usuniętymi stopkami ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum