Na innych zdjęciach gdańskich tramwajów z tego okresu (np. w książce Wydarzyło się w Gdańsku) też jest taki sam herb i napis MZK.
Skany z albumu:
MZK - jak sama nazwa wskazuje -to przedsiębiorstwo miejskie, czyli powinien byc jeden herb - gdański. Na tym KSW jest herb, który z całą pewnościa nie jest gdański.
Komunikacja u nas od dawna była zarządzana przez WPK - Wojewózkie PK - stąd kilka herbów na raz w logo na późniejszych zdjęciach. A czy w gdańsku miedzy 1945 a 1959 było MZK, czy MPK, to nie wiem.
Komunikacja u nas od dawna była zarządzana przez WPK - Wojewózkie PK - stąd kilka herbów na raz w logo na późniejszych zdjęciach.
A konkretnie Gdańsk, Gdynia i Elbląg.
Strona ZKM Gdańsk napisał/a:
1951 - Powstanie nowego przedsiębiorstwa "Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Gdańsk - Gdynia" (WPK G-G). Dostawa pierwszych wagonów typu "N" (17 sztuk) i "ND" (20 sztuk).
1974 - Nastąpiło przekształcenie WPK G-G w Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Gdańsku (do 1975 obejmuje swoją administracją również tramwaje w Elblągu).
1989 - Podział WPK. W Gdańsku utworzone zostaje Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej.
Nie za bardzo kumam o co chodzi, ale domyślam się że stoi tam sobie jako pomnik i z tego co wyczytałem w folderze, który znalazlem na tej stronie jest to TW-9 z 1909 roku. Wam pewnie to powie coś więcej, mnie nie za dużo Ale postaram się go znaleźć i obfotografować
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
A masz jakieś wyraźniejsze zdjęcie?
Bo na herbach to się trochę znam - mógłbym pomóc, tylko muszę widzieć co nieco
na dziś nie mam-myślę,że jednak za kilka dni...co do samego herbu-porównywałem ten ze zdjęcia z herbami z burt tramwajowych na lata 60.-nici!!! w-g kfp-lata 50-60.-jeśli chodzi o zdjęcie ksw-zesztrasia pisał[a ]w roku '59 powstało wpk g-g-ale przed tym okresem...
Kurcze, z wczesnego dzieciństwa pamiętam napis WPK GG na autobusach... na przykład na przegubowym "ogórku" linii 101, która leciała bodaj z Gdyni przez Sopot i Oliwkę do urzędu wojewódzkiego w Gdańsku, a przy tylnym wejściu pani konduktorka sprzedawała bilety... ech
na przegubowym "ogórku" linii 101, która leciała bodaj z Gdyni przez Sopot i Oliwkę do urzędu wojewódzkiego w Gdańsku, a przy tylnym wejściu pani konduktorka sprzedawała bilety... ech
I na każdym przystanku mowila jaki to przystanek. Ale, zeby te ogórki latały to nie pamietam...
Ja od przegubowych wolalem zwykle, z przyczepa I byly takie fajne karnety wieloprzejazdowe, ktore trzeba bylo odpowiednio skasowac, wsuwajac bilet na odpowiednia glebokosc w szczeline kasownika. A miejsce konduktora bylo oznaczone tabliczka.
Hmm w mojej świadomości przyczepy (przynajmniej na liniach 132 i 139 )zaistniały później niż przegubowce, bodaj po 1975... nie wiem czy to nie było jakieś doraźne uzupełnienie taboru WPK przez sprzęt wycofany z PKS... zresztą o ile pamiętam, część z nich nawet nie była przemalowana na czerwono, tylko jeździła w "pekaesowym" niebieskim kolorze.
coś wątek wleciał w ,,ogórki,, ja mam takie ujęcie,a jeśli chodzi o przyczepki-co powiecie na ,,samobieżną,,? :hiihihi:no i jeszcze inne zdjęcia :hmmm:no...ale może warto coś na temat glt..napisać?
karta.jpg
Plik ściągnięto 16395 raz(y) 10,99 KB
jelcz_bus04b.jpg
Plik ściągnięto 16395 raz(y) 36,01 KB
prot_ mat oławka.jpg
Plik ściągnięto 16395 raz(y) 30,19 KB
ogórek przed falowcem.jpg jak ktoś chce lepszą wielkość-na maila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum